ГоловнаЕкономікаБізнес

Ситуація в металургії сприяє ослабленню гривні, - думка

Ризики металургів - це ризики всієї країни.

Ситуація в металургії сприяє ослабленню гривні, - думка
Фото: wellnews.ru

Зниження експорту вітчизняної металопродукції несе серйозні валютні ризики для України. Про це йдеться в статті Дмитра Кузьміна "Втрачений мільярд української металургії" на LB.ua.

"Частка металургії у ВВП різні експерти оцінюють у діапазоні від 27 до 33%. І поки така ситуація зберігається, ризики металургів стають ризиками всієї економіки, а отже - і всіх українців", - зазначає автор.

Зниження металургійного експорту, яке спостерігають нині, веде до погіршення зовнішньоторгового балансу країни, що вимиває валюту з країни. Для пересічного українця це несе цілком відчутні ризики - загрозу стабільності курсу гривні. Змінити ситуацію може тільки оздоровлення світової економіки.

При цьому він наголошує, що ситуація не дає приводів для оптимізму через стагнацію європейської економіки. Крім того, Україна втрачає позиції на ринку Південно-Східної Азії, де посилюються позиції Китаю. І якщо ускладниться ситуація на Близькому Сході, компенсувати зниження постачань у цей регіон Україна вже не зможе.

Нагадаємо, експерти вважають, що нинішній рік стане для металургів найгіршим із 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram