ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" не поспішає відмовлятися від транзиту українською ГТС

Однак компанія буде мінімізувати ризик залежності від "транзитного монополіста".

"Газпром" не поспішає відмовлятися від транзиту українською ГТС
Фото: inewp.com

Одномоментного припинення транзиту територією України не буде, повідомив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв.

Про це він сказав в інтерв'ю корпоративному журналу "Газпром".

"Але важливо розуміти, що введення "Північного потоку" не означає одномоментного припинення українського транзиту. Із 55 млрд куб. м на рік - а саме стільки становитиме максимальна потужність балтійського трубопроводу після запуску другої нитки - не менш ніж 20 млрд куб. м газу постачатимуть за новими контрактами", - сказав Медведєв.

Він наголосив, що Україна - найбільший транзитер російського газу, 80% російських експортних потоків проходить через неї. Відтак, за його словами, цілком розумне прагнення "Газпрому" мінімізувати ризик залежності від транзитного монополіста, тим більше, що історія взаємин у цій справі аж ніяк не безхмарна.

"Наша основна мета - забезпечити надійний безперервний потік газу до європейських клієнтів. Тому ми диверсифікуємо маршрути - і "Північний потік", і "Південний", і "Ямал - Європа" - разом вони підвищують гнучкість і надійність наших постачань", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram