На засіданні комітету ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини у Парагваї традиція виготовлення японського алкогольного напою саке була внесена до списку надбань людства.
Як пише Reuters, японська делегація відзначила цю подію дегустацією, яку здійснювала у національному вбранні.
Саке упродовж століть варять із суміші рису, води, дріжджів та спеціального моху під назвою "коджі". Процес радше нагадує виробництво пива, ніж горілки, проте в результаті виходить високоградусний напій, який можна подавати холодним, гарячим чи кімнатної температури.
У Японії останніми роками попит на саке постійно скорочується: його сприймають лише як частину церемоній чи особливих застіль. Представники країни у ЮНЕСКО сподіваються, що статус надбання людства спричинить зростання популярності напою.
- Українська писанка теж була внесена до списку нематеріальною культурної спадщини.