ГоловнаКультура

У США вийде перший офіційний реліз альбому ВВ “Танці” та книга про нього

Три відновлені композиції з майбутнього релізу є у вільному доступі.

У США вийде перший офіційний реліз альбому ВВ “Танці” та книга про нього
Фото: вікіпедія

22 квітня 2023 альбом “Танці” української групи Воплі Відоплясова вперше випустить на вінілі каліфонійський лейбл Org Music. Запис вийде лімітованим тиражем у 2000 копій. Три композиції з майбутнього релізу ( “Танці”, “Були Деньки” та “Політрок”) Org Music вже виклали у вільний доступ.

ВВ записали касету “Танці” у 1989 році за одну ніч; за задумом учасників гурту, це мала бути демо-версія, але шанувальники почали переписувати касету один в одного. Запис швидко набув статусу культового через драйвові панк-пісні, які висміювали життя в СРСР останніх років його існування, але офіційного релізу так і не відбулося.

У 2019 році американська музикознавиця, доцентка Каліфорнійського університету Марія Соневицька проводила дослідницьке інтерв’ю з колишнім басистом гурту ВВ Олександром Піпою; тоді ж вони віднайшли оригінальну сесійну стрічку, доріжки якої згодом заново звели на американській студії Infrasonic Sound

 Ендрю Россітер, голова лейблу Org Music, так прокоментував реліз альбому “Танці”: “Для мене було честю та хвилюванням працювати над першим офіційним релізом альбому “Танці” гурту “Воплі Відоплясова”. Коли я лише почув про альбом і познайомився з Марією Соневицькою, я відразу зрозумів, що це проект, яким потрібно поділитися зі світом. Це диво, що касети знайшлися, і що Марія змогла їх перевезти з Києва”.

Водночас із випуском релізу відбудеться презентація електронної версії англомовної книги Марії Соневицької “Танці” в рамках серії 33 ⅓ видавництва Bloomsbury. “Рок-н-рол, можливо, і не розвалив СРСР, але точно пробив його основи, - йдеться в передмові до книги. - Українські панк-музиканти київського андеграунду 1980-х адаптували ідеологію року, щоб підсвітити абсурд життя за пізнього СРСР, артикулювати нові способи бути українцями”.

Фото: bloomsbury.com

“Хоч до кінця року ще далеко, але я вже знаю, що “Танці” Марії Соневицької – безумовно, моя Книга 2023. Захоплююча історія про віху сучасної української рок-музики, ранній демо-запис “Воплів Відоплясова” – це розповідь про чотирьох молодих панків, які мали стати найважливішим гуртом перших десятиліть української незалежності. Це чудове дослідження, яке цікаво читати – я вважаю, як для тих, хто ніколи не чув про гурт, так і для таких людей, як я, чиє життя повністю змінилося завдяки цьому альбому”, - коментує Юрій Гуржи, єврейсько-український музикант, берлінський ді-джей та композитор, родом із Харкова.

Нагадаємо, 4 травня у Києві зіграють хіти українського фанку. Концерт супроводжуватиме перформанс Альберта Цукренка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram