ГоловнаКультура

Прокуратура відкрила провадження за фактом знищення майданівських графіті

Луценко пригрозив магазину "Емпоріум" усіма можливими перевірками.

Прокуратура відкрила провадження за фактом знищення майданівських графіті
Фото: Макс Требухов

Київська місцева прокуратура №6 відкрила кримінальне провадження за фактом знищення майданівських графіті "Ікони революції" на вулиці Грушевського, 4 в Києві.

Про це повідомила прес-служба прокуратури увечері 3 вересня.

"Наказом Міністерства культури України №869 від 15.10.2014 року місце бойових дій і масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського в Києві під час акцій протесту в лютому 2014 року віднесено до об'єктів культурної спадщини, пошкодження або знищення яких тягне за собою кримінальну відповідальність. У зв'язку з цим відомості про вказане правопорушення внесені в ЄРДР за ст.298 КК України (знищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури)", - повідомили в прокуратурі.

Генеральний прокурор Юрій Луценко також повідомив, що бізнес "вандалів з Емпоріум" (магазин, з ініціативи якого було знищено графіті) чекають ретельні перевірки всіх державних контролюючих органів.

Нагадаємо, "Ікони революції" з портретами і цитатами Лесі Українки, Івана Франка і Тараса Шевченка створено художником під ніком Sociopath 10 лютого 2014 року під час обстрілу Майдану. Вони містилися на самому початку вулиці Грушевського. 2 вересня 2017 року стало відомо, що графіті були знищені.

Будинки на вулиці Грушевського (номер 1, 2, 3 і 4) були внесені до реєстру пам'яток місцевого значення міста Києва наказом Мінкульту від 15 жовтня 2014 року (наказ №869). Назва об'єкта - "Місце бойових дій і масової загибелі громадян в районі вулиці Грушевського в Києві під час акцій протесту в лютому 2014 року", охоронний номер 937-Кв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram