ГоловнаКультура

Гроші від Держкіно можуть отримати 78 фільмів

Фільми повинні включити в програму виробництва на 2017-2018 роки.

Гроші від Держкіно можуть отримати 78 фільмів
Фото: www.ukrkino.com.ua

Державне агентство з питань кіно оголосило результати 10 конкурсу кінопроектів (пітчинг).

Згідно з рішенням експертної комісії, яка розглянула 162 проекти в різних категоріях, у державну програму виробництва і розповсюдження фільмів на 2017-2018 рекомендується включити 78 картин. Фільми планують знімати як в Україні, так і у співпраці з іншими країнами.

Про це йдеться на сайті Держкіно, де також можна знайти повну таблицю з результатами конкурсу.

При цьому 21 фільму комісія рекомендує урізати бюджет перед підписанням контракту з Держкіно.

Серед переможців конкурсу (фільмів, які отримали від комісії 37 та більше балів) - ігровий альманах "Двері" (реж. Олесь Санін, Михайло Іллєнко, Микола Терещенко, Софія Столярова та інші); фільм Володимира Зеленського "Він і Вона"; "Будинок слова" Тараса Томенка; "Божевільне весілля" Дмитра Малкова; "Anne de Kiev" Іва Анжело; "Адвокат зі Львова" Зази Буадзе; "Серафима" Марисі Нікітюк; "Передчуття" В'ячеслава Криштофовича; "Жінка на війні" Бенедикта Ерлінгссона; "Світлячок" Бенедека Флігауфа; документальні "Ульяненко: без цензури" Юлії Шашковій; "Земля Івана" Андрія Лисецького; "Жовтий автобус" Ірини Цілик; "Терикони" Тараса Томенка; "Андрій Сулейман" Аліни Горлової та інші.

Дебютні фільми-переможці пітчингу: "Дух лісу" Максима Дончика (короткий метр); "Мої думки тихі" Антоніо Лукича (повний метр); "У радості, і тільки в радості" Марини Рощиної (короткий метр); "Road Movie Military" Андрія Іванюка (повний метр) та інші. При цьому комісія порекомендувала дебютантам скоротити бюджети до одного (короткий метр) і десяти (повний метр) мільйонів гривень.

Окремою статтею фінансуються тематичні фільми. Так, серед переможців пітчингу в категорії "Про героїзм воїнів, які брали участь у захисті України" - короткий метр Крістіана Жереги "Ковчег", фільм Зази Буадзе "Червоний. Без лінії фронту" (фільм виходить у прокат цього року), альманах "На своїй землі", документальні фільми "Міф" Леоніда Кантера і Івана Яснія, "Наш Капелан" Сергія Лисенка, "Світ для Ніни" Жанни Максименко-Довгич та інші.

У категорії "До 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років" переміг фільм польської режисерки Аґнєшки Холланд "Gareth Jones" - ця картина претендує на 27,3 млн грн при загальному бюджеті 272,9 млн грн. При цьому ця стрічка - одна з тих, чиє фінансування від України експертна комісія пропонує скоротити і переглянути.

У категорії "Велич духу на прикладі легендарних героїв народного фольклору" подавався фільм Олеся Саніна "Довбуш" з бюджетом 86,6 млн грн (від Держкіно просять 66,2 млн) - він отримав 41,44 бала, а отже, може бути включений у програму фінансування.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив, що на цей пітчинг подали рекордну кількість проектів, які також були високої якості.

Нагадаємо, новий закон про держпідтримку кінематографа вже підписаний президентом - тепер співтовариство чекає, поки Верховна Рада розгляне всі законопроекти, необхідні для його функціонування. Поки що парламент затвердив тільки два з трьох проектів законів із правками до кодексів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram