ГоловнаКультура

У Санкт-Петербурзі помер письменник Данило Гранін

Однією з головних тем його творів були жахи війни.

У Санкт-Петербурзі помер письменник Данило Гранін
Даниил Гранин
Фото: aif.ru

Видатний радянський і російський письменник Данило Гранін помер у Санкт-Петербурзі ввечері у вівторок, 4 липня, на 99-му році життя.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Офіційна причина смерті письменника не вказується. Відомо, що в останні дні Гранін перебував в одній з лікарень міста, а незадовго до смерті був підключений до апарата штучної вентиляції легенів.

Данило Гранін (справжнє прізвище - Герман) народився 1919 року. Він брав участь у Другій світовій війні, в тому числі воюючи в танкових військах. Його перші романи "Шукачі" і "Іду на грозу", написані в 1950-1960-х роках, були присвячені науковим пошукам, новаторським ідеям і вченим, які намагалися перемогти бюрократію і застій. Ці книги літературознавці вважають "перехідними" від прози сталінської епохи до прози відлиги. Роман "Зубр" про життя вченого Тимофєєва-Ресовського став однією з перших книг "перебудовної" літератури кінця 80-х років.

Наприкінці 1970-х разом з Алесем Адамовичем Гранін написав "Блокадну книгу" - документальну хроніку облоги Ленінграда. Видання книги кілька разів відкладалося через цензурні міркування.

Надалі Гранін неодноразово повертався до теми війни і блокади Ленінграда у своїх книгах. У 2012 році його роман "Мій лейтенант" був відзначений премією "Велика книга".

Крім того, Гранін також написав понад десять кіносценаріїв за своїми книгами.

Нагадаємо, Гранін був одним із тих, хто не підтримав анексію українського Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram