ГоловнаКультура

Голова Держкіно: Основна робота над законом про підтримку кіно тільки починається

Рада повинна розглянути ще три допоміжні законопроекти.

Голова Держкіно: Основна робота над законом про підтримку кіно тільки починається
Филипп Ильенко
Фото: Сергей Нужненко

Після прийняття законопроекту 3081-д про державну підтримку національного кінематографу Рада повинна буде розглянути ще три допоміжні законопроекти, а Держкіно - розробити порядок роботи експертної ради та правила нових конкурсних відборів кінопроектів.

Про це в коментарі LB.ua розповів голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Як зазначалося раніше, для запуску нової системи фінансування та підтримки українського кіно парламент повинен прийняти не один, а чотири законопроекти. На допомогу 3081-д було подано законопроекти про внесення відповідних, прописаних в основному законопроекті, змін у Податковий (3238), Митний (3239) і Бюджетний (3240) кодекси.

Законопроекти про зміни до Податкового та Митного кодексів перебувають на розгляді в профільному комітеті податкової та митної політики. Пилип Іллєнко передбачає, що зміни, які необхідно буде внести в ці законопроекти після правок президента в 3081-д, можна буде внести після того, як депутати приймуть їх у першому читанні.

Проект закону про зміни до Бюджетного кодексу, втім, потрібно "повністю переробляти" з урахуванням побажань президента, прийнятих у новій редакції основного закону. Норми, які стосуються бюджетного процесу, повністю помінялися порівняно з першою редакцією законопроекту 3081-д, тому і 3240 теж потрібно відредагувати. Зазначимо, що цей законопроект прийняли в першому читанні (29 березня 2016 року).

"Основна робота тільки починається, - додав Іллєнко. - Потрібно ще розробити підзаконні акти, які запустять закон у роботу - створити Раду з державної підтримки кінематографії, прописати процедури її роботи, написати порядок оновленого конкурсного відбору і зробити так, щоб норми, записані в основному законі, мали наповнення з держбюджету".

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада вдруге прийняла в другому читанні законопроект 3081-д, що його повернув президент Петро Порошенко зі своїми рекомендаціями. Правки розглянув профільний комітет - з питань культури і духовності, - прийняв і відправив законопроект знову в зал на голосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram