ГоловнаКультура

Україна вирішила відмовитися від радянського бібліотечного класифікатора

Українські видавці застосовуватимуть тільки УДК.

Україна вирішила відмовитися від радянського бібліотечного класифікатора
Фото: LB.ua

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу вирішив перевести українські бібліотеки на використання універсальної десяткової класифікації (УДК) замість бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК).

"В Україні для систематизації видавничої продукції паралельно використовують дві системи: УДК і ББК. Система УДК - світова, її використовують 130 країн, ББК - це радянська розробка 60-х років минулого століття, яка і зараз має офіційний статус у Росії", - сказав голова Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Олег Наливайко під час обговорення.

Проект відповідної постанови передбачає відмову від використання бібліотечно-бібліографічної класифікації та поступове переведення бібліотек-користувачів на універсальну десяткову класифікацію як міжнародну систему.

УДК заснована на таблицях за ієрархічним принципом поділу від загального до конкретного з використанням цифрового десяткового коду. Його радянський аналог ББК використовує таблицю класифікації і побудований за ієрархічним принципом, але за іншою методологією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram