ГоловнаКультура

Рада прийняла ветований закон про підтримку кіно з поправками Президента

Гроші лотерей не направлятимуть на фінансування фільмів.

Рада прийняла ветований закон про підтримку кіно з поправками Президента
Фото: www.ukrkino.com.ua

Верховна Рада прийняла законопроект №3081д, раніше ветований президентом Петром Порошенком, з його поправками.

Вони виключають із законопроекту норму про щомісячні відрахування від лотерей на користь кіноіндустрії. Планувалося, що їхній загальний обсяг поступово збільшувався б з 21% в перший рік до 30% на п'ятий рік після набуття законом чинності у зв'язку з невідповідністю Бюджетному кодексу. Відповідно, із законопроекту вилучається положення про Державний фонд підтримки кінематографії, який мали наповнювати за рахунок лотерей.

Решта ключових нововведень залишаються чинними.

Зокрема, закон вводить tax rebate - пропонують підтримати і українських, і іноземних кіновиробників шляхом повернення їм 16,6% вкладених продюсерами коштів і 10% від витрат на акторські гонорари в Києві/Севастополі і 4,5% в інших населених пунктах (у першій редакції частка рибейтів була вищою). Передбачають, що так вдасться залучити в Україну зарубіжних продюсерів, які будуть знімати тут кіно.

Без змін залишили також частину законопроекту, присвячену захисту авторського права у сфері кінематографа. Документ передбачає, що піратський контент має заблокувати власник сайту або провайдер послуг хостингу, якщо власник сайту не робить такого блокування.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон "Про державну підтримку кінематографії в Україні" 22 вересня 2016 року. Порошенко ветував його в листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram