ГоловнаКультура

Окупаційна влада в Криму має намір будувати навіс над Бахчисарайським палацом

Пам'ятник культури може виявитися під загрозою руйнування.

Міністерство культури України заявило про намір окупаційної влади Криму побудувати навіс над ханським палацом у Бахчисараї - пам'яткою культури початку XVI-XVIII століть.

Про це представники міністерства розповіли на прес-конференції, повідомляє кореспондент LB.ua.

Металевий навіс, який планують побудувати над палацом, буде триматися на шести металевих підпорах. Розмір навісу  42х42 метри.

"Будівництво навісу буде коштувати стільки ж, скільки і повноцінна реставрація палацу", - зазначив Яків Діхтяр, голова науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини при Мінкульті. Він розповів, що в Ханському палаці почав протікати дах, але замість того, щоб відреставрувати, його частково розібрали і розробили дорогий проект із будівництва навісу.

"Цей навіс будуватимуть як мінімум до літа, а то і до кінця наступного року, - сказав Діхтяр. - Це може призвести до того, що об'єкт (Ханський палац, - ред.) буде знищений. Мінкульт вимагає зупинити будівельні роботи, здійснити консервацію об'єкта, аварійні роботи, а потім уже говорити про реставрацію".

Фото: Міністерство культури

Фото: Міністерство культури

У Міністерстві відзначають, що будівництвом навісу займаються будівельні компанії, які не проводять реставраційні роботи.

Фото: Міністерство культури

"На реставрації повинні працювати спеціалізовані організації, які довели, що вони вміють це робити, а не люди, які займалися новобудовами. Було б доречно, якби люди, котрі десятки років вивчали цю пам'ятку, були залучені до реставрації. У нас недостатньо інформації про будівництво навісу, і я не можу нікому в Криму зателефонувати і дізнатися, як ідуть справи, я турбуюся про людей, які там працюють", - зазначає Анатолій Антонюк, національний координатор Міжнародного центру вивчення питань збереження і відновлення культурних цінностей (ICCROM).

Заступник міністра культури Тамара Мазур заявила, що Мінкульт направив заяву до РФ, а також до ЮНЕСКО з проханням використати міжнародні механізми і вплинути на будівництво навісу.

"Від влади тимчасово окупованої території немає ніякої реакції", - додає Мазур.

У зв'язку з цим Мінкульт висловив протест діям окупаційної влади Криму і зажадав відмовитися від "реалізації сумнівного будівельного проекту на пам'ятці архітектури початку ХVІ-ХVІІІ ст." і припинити будь-які дії і роботи на об'єктах культурної спадщини, які розташовані на території Криму, що не були узгоджені з державними органами України.

У Мінкульті також розповіли про те, що в охоронній зоні пам'ятки Ханського палацу в Бахчисараї окупаційна влада зруйнувала декілька будинків.

Фото: Міністерство культури

Відзначимо, що Ханський палац у Бахчисараї є в попередньому списку ЮНЕСКО, чекаючи внесення до списку всесвітньої спадщини. Досьє і заявку на внесення до такого списку подали ще 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram