ГоловнаКультура

Активісти визначили для київської влади будівлі, що потребують порятунку

Садиба Мурашка, будинок колишньої швидкої допомоги і "Будинок зі зміями" вимагають негайної реставрації.

Громадська організація "Молодіжний рух Києва" провела в четвер акцію, покликану звернути увагу київської влади на стан трьох унікальних архітектурних пам'ятників столиці.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На думку активістів організації, стан садиби Мурашка (вул. Мала Житомирська, 14), будинку колишньої швидкої допомоги (вул. Рейтарська, 22) та "Будинку зі зміями" (вул. Велика Житомирська) потребують першочергового втручання мера, КМДА та Київради.

Під час акції активісти розповідали історію цих пам'яток.

Садибу всесвітньо відомого художника Мурашка була зведено в стилі неокласицизму 1858 року. 1895-го власником садиби став київський купець Олександр Мурашко, а пізніше, 1910 року, її успадкував його син, художник Мурашко.

ФОТО: Макс Левін

За словами активістів, 2008 року садибу було незаконно відчужено з комунальної власності й передано приватним фірмам, які почали її систематичне знищення. Завдяки зусиллям громадськості влітку 2012 року її повернули у власність міста, проте нині вона потребує виділення коштів із міськбюджету і негайної реставрації.

Будинок колишньої швидкої допомоги - одна з найкрасивих київських будівель, витримане в дусі Ренесансу - був побудований у 1910-ті роки для лікарні швидкої допомоги, однак нині будівля на межі знищення, незважаючи на те, що перебуває у власності МОЗ.

ФОТО: Макс Левін

"Будинок зі зміями", незважаючи на те, що є пам'ятником архітектури та монументального мистецтва місцевого значення, теж перебуває на межі знищення. Його було споруджено в 1911-1912 роках як прибутковий на замовлення власниці ділянки С. Чоколової з відомої в Києві родини. Автор проекту - архітектор Ігнатій Ледоховський, якого вважають одним із засновників київського модерну. У серпні після акцій активістів нинішній власник будинку погодився письмово зобов'язатися зберегти унікальний фасад споруди.

ФОТО: Макс Левін

Також активісти звернули увагу на те, що на руїни перетворюється садиба Сікорських по вулиці Ярославів Вал, 15, де виріс знаменитий у всьому світі авіаконструктор Ігор Сікорський.

Будинок збудовано за замовлення лікаря-психіатра Івана Олексійовича Сікорського. Вчений, благодійник і громадський діяч Іван Олексійович Сікорський влаштував у цьому будинку лікарню та провадив приватну практику.

ФОТО: Макс Левін

Син Івана Олексійовича, Ігор Сікорський, уже в 20-річному віці сконструював на задвірках батьківської садиби перший вертоліт, який згодом узяли на озброєння США. Тут же він побудував кілька типів аеропланів, на яких літав сам, а 1911 року на моделі С-6А встановив світовий рекорд швидкості з екіпажем.

Вітчизняне ж Міністерство оборони, на балансі якого нині перебуває будівля, за словами активістів, довело її до аварійного стану і намагається знищити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram