ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

На Хмельниччині вибори зробить 24-річний анархіст?

Центральна виборча комісія завершила ключовий етап підготовки проведення виборів до Верховної Ради. Своєю поставою №604 від 26 серпня вона розділила ласий шмат — представництво окружних виборчих комісій України (ОВК). Як з’ясувалося, квоти молодих політичних партій ВО “Свобода” та УДАР, що знаходяться на перетині психологічної межі, взагалі не потрапили до складу ОВК. Натомість важелі впливу дісталися маловідомим політичним силам, члени яких робитимуть погоду у підрахунку голосів.

Фото: Макс Левин

До прикладу, 191-ий виборчий округ з центром м. Старокостянтинів (входять місто Старокостянтинів, Віньковецький, Деражнянський, Летичівський, Старокостянтинівський, Старосинявський райони) закріплений за неординарною трійцею. Головою окружної виборчої комісії обрано 24-річного партійця “Союзу анархістів України” Анатолія Прудька. У його заступники потрапила комуністка Оксана Максимчук. А секретарем комісії став Олег Петрук від партії “Народно-трудовий союз України”. Чим небезпечний такий надприродній мікс?

По-перше, в Україні анархічна течія, на відміну від решти демократичних європейських держав, не заборонена і всіляко підтримується. Ідеї, що пропагують анархісти, передбачають радикальні міри щодо організації державного устрою (а точніше, дизорганізації) і відкидають будь-які форми державного об’єднання. Фактично — це, якщо не п’ята колона, то досить паразитичний мікроб на політичній мапі України. Зрештою, чекати від них демократичних і прозорих результатів виборів, дуже примарне сподівання.

По-друге, Комуністична партія України, яка сьогодні кричить про повернення країни народу, мала би давно позбутися примарних ілюзій: серп і молот — не державні атрибути, а невмирущий Ленін — не вождь. Імперія, яка 21 рік тому канула в Лету, приречена залишатися на політичному кладовищі, а не впливати на державотворчий процес сучасної України. На жаль, нинішні реалії свідчать, про агонії представників партії ленінців і в їхньому бажанні пристосовуватися до кожної влади.

По-третє, партія “Народно-трудовий союз України” є сателітом правлячої Партії регіонів. Голова цієї політсили Валентин Зубов — рядовий представник “тушок”: на останній парламентських виборах був обраний по багатомандатному загальнодержавному округу від Блоку Юлії Тимошенко, а за підсумками депутатської каденції, опинився у складі фракції регіоналів.

Тож командувати парадом будуть ті, у кому партія влада не сумнівається ні на йоту. Диригент анархіст розкинув партитуру, яку до снаги виконати виборчому оркестру на замовлення впливової групи осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram