ГоловнаБлогиБлог Віталія Марковича

Гнітюча прогулянка погромленим Львовом

Вчора вранці я вражено виявив у Інтернеті незвичайну інформацію. Я прочитав, що львів’яни беруть владу у свої руки і демонструють справжнє народовладдя, штурмуючи ОДА, мстяться за репресії та знущання правоохоронцям, захоплюючи обласне та міське, всі районні управління УМВС, СБУ, прокуратуру, і підпалюючи частину внутрішніх військ.

Толпа у здания прокуратуры
Фото: EPA/UPG
Толпа у здания прокуратуры

Ця інформація, особливо після шокуючих кривавих подій у Києві, викликала занепокоєння, але і романтичний інтерес, навіть якусь гордість, що я живу у час таких буремних революційних подій, коли народ бере владу у свої руки і «абсолютно не підкоряється правлячому режиму».

Але те, що я побачив під час вечірньої екскурсії місцями «бойової слави», викликало у мене шок і гнітючі відчуття…

1. Обласне управління МВС

Фото: Віталій Маркович

Тут розбиті вікна, гори розкиданих паперів. Горять купи деревини, стільців, документів. Обпалена стіна від 1 по 3 поверхи у різних місцях будови. З приміщення винесені меблі, цілі ряди стільців викинуто на смітник на сусідній вул. Костюшка. В’їзд всередину повністю заблокований міліцейською вантажівкою. Барикада із винесених стільців / столів на сусідній вул. Гребінки.

Багато людей ходить подивитись місце захоплення вживу, фотографується. Всередину управління не пускають, стоять кілька охоронців у міліцейській формі із щитами. Але із розмов між ними і перехожими зрозуміло, що це одягнені у форму (трофейну) представники штурмувальників.

Люди проходять повз. Хтось обурено заявляє, що «вони догрались. Так їм і треба», а хтось (і таких більшість) – «навіщо це все було робити? Це ж наше місто…».

І ось такий агітаційний плакат на будові УМВС (варто додати, що практично за рогом знаходиться Львівський національний університет). Хоча вся ця акція явно не студентська.

2. Обласна прокуратура

Фото: Віталій Маркович

Біля входу у величезну будівлю прокуратури на проспекті Шевченка стовпотворіння. Під вікнами величезні купи, масиви розкиданих спалених паперів, папок, видань, актів, журналів. Спалені меблі. Системні блоки, сервери. Біля входу охорона у масках.

Весь цей хаос обгороджений скромною червоно-білою стрічкою, за яку заборонено заходити. Але можна нахилитись, або ж просто з дороги взяти обпалені прокурорські матеріали.

За тим-то встановлено стеження.. Той убив сусідку.. Той інсценував самогубство.. Халатність медиків вбила людину.. Шахрайство.. Протокол допиту.. Сотні, тисячі документів спалені!

Тепер, коли немає справ, вони всі спалені, зеки можуть зітхнути з полегшенням? Цього добивались штурмовики? Це ж тонни криміналу! Архіви, документація, бази даних. Це ж може статись розгул криміналітету, на злочинців пропав матеріал; а у прокуратури підуть роки, щоб відновити хоча б мінімальні бази даних!

Якби принаймні штурмовики боролись із політичними справами… А не зі всім підряд… Це вже справді нагадує злочинний погром.

Плюс зникають бази даних. Вони не знадобляться новій владі??

А комп’ютери… Чому не віддати їх у дитбудинки, наприклад? А палити все вщент??

3. Райуправління МВС на вул. Мартовича

Це одне із захоплених райуправлінь МВС у Львові, знаходиться біля пам’ятника Грушевському.

Це вже абсолютні повоєнні картини. Перевернуті спалені бобіки, побиті шиби, розкидані купи спаленої документації. Картки обліку громадян, протоколи допиту. Двері. Комп’ютери.

А «новій владі» цей весь матеріал, ці автівки, це майно не треба буде?? Це ж війна львів’ян проти львів’ян!

Молодики фотографуються біля розбитих помальованих «сімки» та «дев’яносто-дев’ятки». Потім якісь підлітки у масках почали розбивати на очах зівак міліцейську «сімку». І це уже ввечері, коли штурм давно скінчився. Навіщо?? Для розваги?

Якась атмосфера махновської свободи і безнаказаності.

Дядько біля огородженого входу в управління переконував когось, що він не міліціонер, що він повз проходив просто! Визнати себе міліціонером чи беркутівцем тут на вулиці – це викликати на себе самосуд… Правоохоронці бояться носити форму.

Це міліцейська «сімка» за рогом Мартовича, на сусідній вулиці, до розбиття. Якийсь хлопець позує для фото.

Фото: Віталій Маркович

А це після розгрому і вивертання дверей, капоту, розбиття шин.

Фото: Віталій Маркович

Хіба не було розумно віддати це авто, та й усі інші, у сільські школи? Для Червоного хреста???

4. Управління СБУ

Тут видовищ було менше. Купи сміття на зелених доріжках біля будівлі, побиті вікна і двері. Попалено кілька вікон. Біля стіни нікому не потрібний лежить великий герб Львівської області. Людей мало. Біля входу – кілька людей у масках.

Знову гнітюче враження.

І роздуми про смисл цієї анархії.

Можна ж «в цілях революції» просто захопити, а не нищити все?

Хто платити буде за це все? Янукович зі своєї кишені? Чи ми за наші податки.. у нашій напівдефолтній країні?

Інвестиції якій на найближчий період точно не загрожують.

5. Частина внутрішніх військ

Юрби зівак, таких як я, приїжджають у цей віддалений район Львова на вул. Стрийській, якийсь час спостерігають за всім, розвертаються і їдуть геть.

Власне, видовище – це тільки рожевий густий великий дим. Штурмовики спалили військову частину і склад боєприпасів!

Стоять дві пожежні машини. Біля однієї – просто нервові МНС-ники курять, біля другої намагаються тягнути шланг і щось робити. Але пожежу не можуть загасити ще від 3 години ночі…

В цілому

Враження гнітючі.

Це наше місто, нам тут жити! Те, що відбулось сьогодні – це погроми львів’ян (якщо не провокаторів) проти львів’ян. Матеріальні та нематеріальні збитки будуть відшкодовуватись роками… І величезний удар по іміджу регіону як мирного і «відкритого міста».

Чому боротьба із центральною владою призвела до мільйонних збитків, беззмістовного нищення майна, до абсолютного правового нігілізму? Чому б не зберегти майно – меблі, автівки, комп’ютери тощо, архіви – для наступних поколінь?

Або ж – забрати його від «репресивних органів» і віддати нужденним, на потреби соціально незахищених верств населення, або ж на потреби Майдану? Навіщо робити цю безнаказану анархію? І що взагалі далі?..

Я не знаходжу відповідей на ці запитання.

Можу з сумом констатувати, що ще позавчора зранку і вдень ми жили у іншій країні. А сьогодні розум уже замінюється інстинктами.

Тому дай нам всім, Боже, мужності, терпіння, і розуму.

Фото: Віталій Маркович

P.S. Перший заступник голови Львівської облради Василь Пісний заявив, що у Львові перебувають тітушки з Харкова. Це вони підбурюють на погроми. «Я звертаюся до наших громадян, які беруть участь у заходах, вічах, щоб не йшли на провокації тітушок. Тому що вони закликають, зокрема, дітей по 14-17 років, щоб вони громили, а самі відходять убік і тікають від цього. Крайніми виходять ці діти».

 «Народна самооборона, Правий сектор, спортсмени зголосилися, щоб утримати у Львові порядок. Ми все зробили для того, щоб посилити охорону у цих місцях, щоб не допустити погромів», – повідомив

Сьогодні вночі у Львові активісти вберегли від погромів ТБ, Генконсульство РФ та «Епіцентри».

Віталій Маркович Віталій Маркович , Аналітик, аспірант ЛНУ імені Івана Франка, президент ГО "Нова спільнота"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram