ГоловнаБлогиБлог Руслана Сольвара

Про що свідчать результати місцевих виборів

Україна пройшла чергове випробування демократією, провівши вибори до органів місцевого самоврядування. Зробити однозначний висновок – однозначно хороший чи однозначно поганий – значить свідомо спотворити зміст реального демократичного процесу, який насправді відбиває складну політичну і соціально-економічну ситуацію в країні.

Фото: EPA/UPG

Насамперед, згідно з офіційними даними доволі низькою є явка громадян на місцевих виборах – близько 46,5%. На такий стан речей впливає чимало факторів, зокрема втома людей від нав’язливої політичної агітації, відсутність чітких передвиборчих програм, орієнтованих на місцеві проблеми, а також традиційно низька увага громадян до виборів місцевого значення. Українці схильні вважати обрання парламенту і глави держави пріоритетними подіями, оскільки в суспільстві досі панує масова установка, згідно з якою всі важливі справи вирішуються в київських кабінетах, а не в місцевих радах. Схоже, громадяни все ж недооцінили значення децентралізації, яка передбачає передання влади та фінансових інструментів її здійснення саме на рівень місцевих громад. Ті, кого ми вчора обирали, матимуть значні ресурси, аби реально впливати на добробут населення в містах і селах. Примітно, що до виборів такого рівня цього разу була прикута безпрецедентна увага міжнародних спостерігачів, що засвідчило їх значення в очах світової спільноти. На жаль, українці в більшості вирішили інакше.

Саме зараз, коли українській владі на будь-якому рівні необхідно заручитися серйозним кредитом суспільної довіри для системного впровадження реформ, ситуація з низькою явкою може навпаки поставити під сумнів легітимність нових місцевих рад.

Руслан Сольвар Руслан Сольвар , Народний депутат України 7-го та 8-го скликань, член фракції "Блок Петра Порошенка"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram