ГоловнаБлогиЦифра тижня

В 1,3 раза збільшився експорт відходів харчової промисловості до Росії

Після того, як Росія запровадила продовольчі санкції проти України, в 1,3 рази збільшився експорт до цієї країни відходів та залишків виробництва української харчової промисловості. За даними Держстату, частка залишків у експорті продукції харчової промисловості до РФ виросла аж до 40%.

Нещодавно Росія продовжила свої продовольчі санкції проти низки країн, у тому числі й України. За період дії санкцій Україна практично згорнула торгівлю аграрною продукцією з РФ – з 2012 до 2016 року обсяг торгівлі цими товарами скоротився у понад 105 разів.

За словами керівника економічних програм ІСЕД Ярослава Жаліла, Україні було нескладно переорієнтувати свій експорт агропродукції, оскільки частка РФ у ньому складала у 2012 р. лише 7,2 %. За період санкцій ця частка зменшилась до 0,01 %. Становище з експортом продукції харчової промисловості – гірше. Експорт готової харчової продукції до РФ скоротився за цей час у 14 разів, між тим у 2012 р. він складав третину усього експорту цієї галузі.

«Втрата російських ринків не стала фатальною для української агропродукції, проте стала одним з чинників примітивізації структури експорту товарів цієї групи, тобто збільшення частки продуктів з меншою доданою вартістю. Щодо зростання експорту відходів та залишків продуктів до Росії, то це може бути пов’язано із тим, що експортери ховають під цим кодом з класифікатора санкційні товари, заборонені для ввезення в Росію. Левова частка експортованих до РФ відходів – це продукти для годівлі тварин».

Довідково:

За українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, до залишків і відходів харчової промисловості (код IV, 23) належать: шкварки, винний осад, макуха, непридатне для споживання борошно з м’яса, риби або ракоподібних, вичавки з яблук та з інших плодів (крім виноградних), корми для тварин тощо.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram