Подробиці ліквідації «Гіві». Хто і для чого

8 лютого був ліквідований ватажок терористів «ДНР», командир підрозділу бойовиків «Сомалі» М. Толстих, який був відомий під прізвиськом «Гіві. Терориста ліквідували в окупованій Макіївці, а не у Донецьку, як це повідомляли раніше.

Фото: focus.ua

В Червоногвардійському районі м. Макіївка, що біля Донецка, в будівлі Макїівського державного проектного інституту розміщувався штаб террориста. Будівля інститутуту і територія навколо неї посилено охоронялася. Пости зовнішнього периметру охорони знаходилися біля самого інституту і біля МРЕО, тому поява сторонньої людини в цьому районі була неможлива. Після попереднього замаху, що стався під Авдіївкою, поранений «Гіві» майже не виходив із штабу, побоюючись повторного замаху. Він фактично мешкав у своєму кабінеті.

Для здійснення замаху потрібно було точно розрахувати, коли «Гіві» буде у своєму кабінеті. Не випадково був обраний і час замаху-шоста година ранку. О 6.10 пролунав вибух.

Цей факт підтверджує інформацію аналітичного відділу ГІ «Права Справа», що ліквідатори точно знали розпорядок дня «Гіві», що він точно перебуватиме в приміщенні і відпочиває.

На відміну від попередніх замахів на «Гіві», де мав місце людський фактор, так званий «ексцес виконавця», цього разу вирішили діяти у такий спосіб щоби була стовідсоткова гарантія, вистріливши з РПВ «Шмель» у вікно його кабінету. Реактивний піхотний вогнемет «Джміль» призначений для ураження укритих вогневих точок противника, виведення з ладу легкобронированої і автомобільної техніки, знищення живої сили противника. Прицільна дальність стрільби вогнемета з діоптричним прицілом - 200 м. Під час вибуху високотемпературний імпульс супроводжується різким перепадом тиску, що утворюється через вибух паливо-повітряної суміші. Знищує все живе в обсязі до 80 м³.

Ліквідували «Гіві» так само, як і ще одного терориста Олександра Бєднова (псевдо «Бетмен»). Варто відзначити певну тенденцію у вбивствах ватажків бойовиків. Двічі був використаний вогнемет « Джміль» ( вбиства «Гіві» і «Бетмена»), двічі був підірваний автомобіль, як це сталося на момент ліквідації Дрьомова і Анащенко, двічі були зафіксовані факти отруєння ватажків бойовиків, з імітацією серцевого нападу (Болотов і Литвин).

Напередодні вбивства, батальйон «Гіві» під Авдіїкою втратив 40-50% особового складу, а сам терорист отримав поранення. Російські ЗМІ підтвердили факт поранення «Гіві» зауваживши , що «осколок пройшов по дотичній, ніяких життєво важливих органів не зачепив, на рухових функціях не позначилася».

Утім, за інформацією від бійців ЗСУ, «Гіві» вкрай рідко з’являвся на передовій. Виїхати під Авдіївку його змусіли, створивши штучний конфлікт з військовим керівництвом «республіки». Перед цим востаннє він перебував на передньому краї 1,5 місяця тому. Звертає на себе увагу той факт, що це далеко не перша спроба російських кураторів створити штучний конфлікт навколо «Гіві».

24 жовтня 2016 року, після ліквідації ватажка бойовиків «ДНР» «Мотороли» у ЗМІ з'являється повідомлення, що «Гіві» поспіхом продав награбоване майно і нерухомість в «ДНР» і має намір втекти. Про це повідомив російський полковник, голова «Спілки десантників Придністров’я» Валерій Гратов на своїй сторінці у Facebook . ««Мої хлопці з ПМР повідомили дивну для мене новину – командир «Сомалі» Міша Толстих («Гіві») вивіз свою дівчину до Придністров'я, а сам поспіхом продає свої 4 квартири і гаражі в Донецьку і Макіївці», - написав полковник Гратов. Водночас, Валерій Гратов пише, що «Гіві» має бути затриманий МДБ , як дезертир, який подає поганий приклад іншим бійцям.

Зауважу, що Гратов мешкає у Москві, раніше очолював службу безпеки лідера самопроголошеної «Придністровської Молдавської республіки».

Примітно, що ліквідація «Гіві» дивним чином збіглася із заявою посла ФРН про можливість проведення виборів в Україні в умовах присутності російських військ. У світовій політиці не буває збігів. До речі, МЗС Німеччини не бачить суперечності між позицією офіційного Берліна і словами Райхеля У Берліні не вважають, що слова посла ФРН в Україні Ернста Райхеля про те, що вибори на сході України можливі, незважаючи на російську присутність в регіоні, суперечать офіційній позиції Берліна щодо конфлікту на сході Україна. Про це заявив офіційний представник Міністерства закордонних справ Німеччини Мартін Шефер, передає Reuters.

Фактично, йдеться про те, що Росія намагається у такий спосіб таки схилити Україну до виборів на Донбасі. Якщо українці були незадоволені тим, що депутатами могли стати «Гіві» та «Моторола», то їх просто прибрали. Про дії якоїсь чергової міфічної української ДРГ мова навіть не йде.

Дмитро Снєгірьов Дмитро Снєгірьов , Співголова ГІ "Права справа"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram