ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Наслідки звіту слідчої групи Нідерландської Ради Безпеки

Якщо аналізувати наслідки звіту слідчої групи Нідерландської Ради Безпеки, то вони для керівництва Росії виглядають не просто гнітючими, а, по суті, вбивчими. Хоча в доповіді не названі винуватці цього терористичного акту, але де вони знаходяться, вже не викликає сумніву.

Фото: EPA/UPG

Очевидно, що "Катастрофа Боїнга Малазійських авіаліній була спричинена вибухом бойової частини типу 9N314M, встановленої на ракеті серії 9М38, випущеної зенітно-ракетним комплексом "Бук", які є на озброєнні лише російської армії. Якби питання було в помилці російських військових у визначені цілі, тоді це була би лише трагедія, за яку доведеться виплатити величезну компенсацію сім’ям загиблих та авіакомпанії Malaysia Airlines за збитий літак.

Але для Путіна та його кліки все значно гірше.

По-перше, поява російської військової високотехнологічної техніки не могло відбутися без прямого дозволу Путіна. Таким чином, де факто, визнається те, що кремлівська фсбешна кліка постійно намагалась заперечувати.

По-друге, відбулась передача зенітно-ракетного комплексу на територію, контрольовану незаконними збройними формуваннями. Це прямо заборонено міжнародними конвенціями про недопущення поширення ракет та ракетних технологій. Внаслідок порушення цих міжнародних угод, до яких Росія приєдналася, трапилась трагедія зі збитим пасажирським літаком. А це вже відвертий міжнародний злочин.

По-третє, враховуючи, що поява установки БУК на контрольованій сепаратистами території проведена неофіційно, тоді вже можна казати про свідому підготовку та здійснення терористичного акту. Неважливо, був ціллю військовий літак чи пасажирський.

Отже, наслідки цього звіту настільки небезпечні для Путіна та його оточення, що вони тепер можуть піти на максимальне роздмухування будь-якого міжнародного конфлікту, щоби змусити лідерів західних країн перейматися цим, а не притягненням до кримінальної відповідальності кремлівських злочинців. Хоча, як і всі ватажки авторитарних режимів, в Кремлі не бажають розуміти логіку лідерів західних країн. Ті вміють чекати. Але в будь-якому випадку, згодом (через п’ять, десять, п'ятнадцять років), обов’язково потягнуть на лаву підсудних міжнародного трибуналу всіх, хто здійснив кримінальні злочини, які караються міжнародним законодавством.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram