Нова лінія електропередачі

Напередодні Дня енергетика, 21 грудня 2015 року, розпочала свою роботу нова лінія електропередачі для напруги 750 КВ від Рівненської і Хмельницької АЕС до Києва.

Завершення будівництва і початок експлуатації згаданої лінії насамперед засвідчує послідовність нашої держави. І в цьому переоцінити внесок українських енергетиків дуже важко. Хто і як би не використовував цю лінію для PR-у, у цьому контексті варто нагадати, що:

По-перше, проект був започаткований ще в 2007-му році за наполяганням тодішнього Президента України. Таких проектів є декілька. Тут варто наголосити, що до 2009-го року включно було багато спроб заблокувати їх реалізацію. В цей час виявилося багато, делікатно-кажучи, прихильників кремлівського менеджменту електрики. Де-хто навіть прямо казав: «Зачем вам модернизировать электролинии – стройте новые станции». Адже при будівництві електроліній та підстанцій легше порахувати реальні витрати, ніж при будівництві станцій – при будівництві нових електростанцій можна «закопати» суттєво більше грошей, ніж потрібно для їх будівництва. Наприклад, при будівництві нових блоків на ХАЕС можна «списати» суттєво більше грошей, ніж потрібно.

По-друге, реалізація Україною проекту для наших зарубіжних партнерів значить більше, ніж розмови про повагу до європейських цінностей.

По-третє, практично не сказано про те, що нова електролінія і підстанції для їх забезпечення спроектовані як сучасні із суттєво меншим коефіцієнтом втрат, ніж був у радянських системах (принаймні так задумувалося), які здебільшого експлуатуються в Україні

По-четверте, експлуатація нових, зокрема згаданої, ліній суттєво покращить енергобаланс нашої держави. Принаймні, за певними розрахунками, до 2025 року, при зростанні ВВП 5 – 10% за рік, зокрема, одночасно із впровадженням енергоощадних технологій, можна не будувати нових потужностей електрогенерації, а лише модернізувати існуючі станції, лінії та електропідстанції. Причому на це потрібно менше коштів, ніж для будівництва нових електростанцій.

Отже, з Днем українського енергетика!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram