ГоловнаКиїв

Київрада знову не змогла розглянути повернення конкурсів для директорів освітніх закладів столиці

Рішення не потрапило в порядок денний. 

Київрада знову не змогла розглянути повернення конкурсів для директорів освітніх закладів столиці
Андрій Вітренко
Фото: My.ua

Депутати Київради не захотіли розглядати можливість повернення конкурсів на посади директорів освітніх закладів столиці. Проєкт рішення з такою ініціативою подав голова постійної комісії Київради з питань освіти і науки, молоді та спорту Вадим Васильчук. 29 серпня під час сесії Київради Васильчук вніс це питання як невідкладне, але рішення не отримало підтримки депутатського корпусу і не потрапило в порядок денний пленарного засідання. 

Заблокував розгляд цього проєкту рішення голова фракції “Слуга народу” в Київраді Андрій Вітренко, який зазначив, що такі важливі питання не мають виникати сюрпризом і їх спершу потрібно обговорити на погоджувальній раді голів фракцій Київради. На що автор проєкту Васильчук зазначив, що питання знайоме депутатам, оскільки вже вдруге виноситься на розгляд, і тому його мали просто перенести в порядок денний цієї сесії після невдалого розгляду на минулій. 

Проєкт рішення, поданий освітньою комісією, передбачає повернення в Київ звичайної процедури для призначення нових директорів освітніх закладів і продовження договорів зі старими, коли закінчується дія їх контракту. Такою процедурою вже багато років є конкурсний відбір кандидатів на посаду. Проте після повномасштабного вторгнення Росії в 2022 в Києві ухвалили процедуру безконкурсного призначення директорів, враховуючи безпекову ситуацію. І тепер це рішення просто приймається департаментом освіти і науки без публічного обговорення з громадою. 

В проєкті рішення автори посилаються на зміну рівня безпекової ситуації в столиці після 2022, яка цілком дозволяє вже проводити прозорі конкурси. А також на позицію освітнього омбудсмена з цього питання:

“Триває складний період реформи НУШ у базовій середній освіті, попереду реформа профільної школи, тому нам варто продовжувати застосовувати демократичні, прозорі та антикорупційні інструменти, які були закладені до війни, зокрема  конкурси на посади керівників закладів загальної середньої освіти, що допоможе оновлювати освітній менеджмент для реалізації цих реформ, – зазначав освітній омбудсмен Сергій Горбачов в 2023 році. – Вважаю, що там, де дозволяє безпекова ситуація, нам варто повернутися до відкритих конкурсів на посади директорів закладів загальної середньої освіти. Зрозуміло, що такі конкурси не варто проводити на тимчасово окупованих територіях та у прифронтових областях, де ведуться активні бойові дії”. 

Фактично зараз є законними обидва способи призначення керівників, тож конкретний варіант лишається на розсуд громад. Наприклад, прикордонний Чернігів відновив конкурси для директорів ще в 2023 році. 

Раніше в Києві освітня комісія Київради вже розглядала скандал з призначенням директорки київського ліцею “Престиж”, коли заклад очолила нова для закладу людина з сумнівним досвідом і репутацією, що обурило колектив ліцею і батьків. Після розбору ситуацію нову директорку звільнили. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram