ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні пересадили друге механічне серце (оновлено)

Операція пройшла успішно

В Україні пересадили друге механічне серце (оновлено)
Фото: EPA/UPG

16 липня лікарі Інституту серця під керівництвом Бориса Тодурова пересадили механічне серце 30-річній Людмилі Філяренко з Кропивницького, повідомляє у фейсбуці директор Інституту Борис Тодуров. У пацієнтки - захворювання серцевого м'яза - дилатаційна кардіоміопатія. За останні півроку її серце збільшилося вчетверо, а тому жінка терміново потребувала пересадки донорського органа. Щоб Людмила Філяренко дочекалася живого серця, Інститут вирішив провести імплантацію механічного - для підтримки кровообігу.

"Механічне серце Berlin Heart - це турбіна з вхідною і вихідною частинами, всередині якої обертається механізм у вигляді ножа від м'ясорубки. Він обертається в магнітному полі і не торкається стінок, щоб не травмувати клітини крові. Проганяє він до 5 літрів крові за хвилину. Цей прилад сам себе регулює залежно від навантаження на людину. Сам блок управління міститься у торбі, яку носить зі собою пацієнт. Прилад дозволяє вести цілком активне життя, єдине обмеження - купання у водоймах. Це прилад, що допомагає роботі лівого шлуночка - він дозволяє зробити лівошлуночковий обхід кровотоку, при цьому правий шлуночок працює самостійно. У разі правильного догляду механічне серце може працювати 8-9 років, але в Німеччині його встановлюють у середньому на 1,5-2 роки - цього терміну досить, щоб підібрати донора", - розповів Борис Тодуров.

Борис Тодуров наголошує, що механічне серце не замінює справжнє - це лише тимчасовий захід. До такого варіанта довелося вдатися, оскільки законодавство не дозволяє провести пересадку серця в Україні, грошей на трансплантацію за кордоном не було, а пацієнтка була в критичному стані.

120 тисяч євро на механічне серце Людмилі Філяренко збирала вся країна, але оскільки зібраної суми виявилося недостатньо, німецькі виробники надали його в борг. Для оплати необхідної суми благодійний фонд установи «Серце на долоні» почав проект «Штучне серце».

«Проведення трансплантацій механічного серця надалі - питання фінансів. Про наступні операції ми будемо думати, коли розрахуємося з боргами за першу і другу пересадку. Це близько 40 і 80 тисяч євро відповідно», - повідомив Тодуров.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я

Ірина Сисоєнко розповіла про те, що поки законопроект про трансплантацію буде розглянуто у другому читанні, повинна почати роботу програма, яка дозволить пацієнтам дожити до трансплантації. «Я звернулася до в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун і голови бюджетного комітету з проханням сформувати держпрограму на 2017 рік, згідно з якою були б закуплені механічні серця для пацієнтів. Я попросила виділити 15 млн гривень», - сказала Сисоєнко.Нагадаємо, першу пересадку механічного серця в Україні провели 12 липня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram