ГоловнаСвіт

У Франції померла перша в світі жінка, якій пересадили обличчя

11 років тому обличчя Динуар було знівечене після спроби накласти на себе руки.

У Франції померла перша в світі жінка, якій пересадили обличчя
Изабель Динуар
Фото: geektimes.ru

Французькі лікарі повідомили про смерть Ізабель Динуар, якій вперше в світовій практиці була зроблена операція з часткової пересадки обличчя, повідомляє Бі-бі-сі.

11 років тому обличчя Динуар було спотворене після того, як її покусала власна собака. У неї були настільки пошкоджені ніс, підборіддя і рот, що лікарі одразу ж виключили можливість проведення звичайної пластичної реконструкції. Замість цього вони запропонували провести першу в історії операцію з трансплантації обличчя.

У 2005 році хірургам вдалося повернути їй ніс і рот. Для трансплантації використовувалися шкірний покрив і м'язи обличчя жінки-донора з міста Лілль, яка перебувала в стані клінічної смерті.

Однак, як стало відомо, активне використання імуноподавляючих препаратів, необхідних, щоб уникнути відторгнення тканин, послабило її організм. Жінка померла від раку в квітні.

Новину про її смерть опублікував госпіталь в Ам'єні тільки зараз з поваги до приватного життя її родини.

У 2009 році Динуар розповіла в інтерв'ю Бі-бі-сі, що її обличчя було знівечене після спроби накласти на себе руки. У травні 2005 року вона спеціально прийняла багато снодійного. Її домашній пес-лабрадор знайшов її і, намагаючись привести господарку в свідомість, спотворив їй обличчя.

"Коли я вперше побачила себе в дзеркало після операції, я зрозуміла, що це перемога. Я виглядала не дуже добре, тому що все обличчя було в бинтах, але у мене був ніс, у мене був рот - це було чудово", - розповіла вона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram