ГоловнаПолітика

Розширювати повноваження поліцейських варто тоді, коли їм довірятимуть люди", - Наливайченко

Правоохоронці повинні працювати на людей, а не на чиновників, вважає політик.

Розширювати повноваження поліцейських варто тоді, коли їм довірятимуть люди", - Наливайченко
Фото: Макс Требухов

Керівників поліції і прокуратури на місцях повинна обирати громада. Таку думку висловив лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко на «ток-шоу «Люди. Hard Talk" на каналі «112 Україна». На його думку, тоді у людей в цих силових структурах буде більше довіри, а самі правоохоронці будуть розуміти, що працювати потрібно для людей, які тебе працевлаштували, а не на держчиновників. Тільки за таких умов можна прийняти закон, який розширить повноваження поліції.

"Зараз для поліції є два основних питання, які варто вирішити перед тим, як набирати додаткові повноваження. Перше: повинні бути негайно вирішені питання в законодавстві, які дадуть право місцевим громадам, людям обирати керівників поліції і прокуратури на місцях. З'являться, нарешті, керівники правоохоронних органів, яким довіряють люди, нарешті, з'явиться пряма відповідальність правоохоронців перед людьми і з'явиться відповідальність людей перед поліцією», - зазначив політик.

Другий крок, на думку Наливайченка, - політичний, який повинен зробити Ппрезидент. Необхідно забрати у всіх правоохоронних органів функції, які дублюють роботу поліції. Це зменшить градус критики один одного, і, нарешті, зрозуміло буде, хто за який шматок роботи несе відповідальність і кого, в разі необхідності, карати.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ планує внести на розгляд парламенту пакет законів про розширення прав поліцейських. Арсен Аваков заявив: поліція повинна працювати за принципом «презумпції правоти поліцейського», тобто людина повинна підкорятися, маючи право в подальшому оскаржити дії міліціонера. Питання розширення прав гостро постало після вбивства двох поліцейських в Дніпрі під час затримання порушника ПДР, який виявився в розшуку за вбивство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram