ГоловнаПолітика

Україна попросила Панаму видати Каськіва

ГПУ не знає, який запобіжний захід обрано втікаючому екс-чиновнику.

Україна попросила Панаму видати Каськіва
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура направила в Панаму запит про екстрадицію в Україну екс-голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив заступник генерального прокурора Євген Єнін.

"Наше клопотання про видачу Каськіва вже було передано до Міністерства закордонних справ України, і тепер уже дипломатичними виконавцями зазначені документи будуть направлені панамській стороні", - зазначив він.

За словами Єніна, поки що Генпрокуратура не має достовірної інформації про запобіжний захід, обраний Каськіву панамською стороною.

"Ми клопотали про його взяття під варту. Сьогодні у нас є інформація, що пан Каськів перебуває під контролем панамської влади", - заявив Єнін і додав, що Генпрокуратурі невідомо, чи міститься Каськів під домашнім арештом, чи в ізоляторі тимчасового утримання.

Нагадаємо, про те, що Каськіва затримали в Панамі, повідомив 18 серпня генпрокурор Юрій Луценко.

Каськів з 23 грудня 2010 по 15 березня 2014 був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. За даними МВС, під керівництвом Каськіва Держінвестпроект "розпиляв" кілька сотень мільйонів гривень.

Каськіву пред'явили підозру за ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна) і ч.2 ст. 366 (службова фальсифікація) Кримінального кодексу в рамках розгляду справи про розкрадання державних коштів в 2012-2013 роках на 7,5 млн гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг.

Він перебуває в розшуку, на його майно накладено арешт.

У 2012 році Каськів прославився несправжнім підписанням рамкової угоди про співпрацю з іспанською компанією Gas Natural, яка повинна була очолити консорціум інвесторів будівництва терміналу зрідженого газу.

Іспанець Джорді Сарда Бонвей, який від імені Gas Natural підписав договір (від імені України його підписав Владислав Каськів), не працював у компанії. Він був "професійним комерційним представником", який організовував візит представників Gas Natural в Україну і мав супроводжувати їх під час церемонії. Однак оскільки представники іспанців  того дня так і не прилетіли в Україну, він вважав себе уповноваженим підписати угоду самому.

Пізніше з'ясувалося, що Бонвей раніше працював лижним інструктором.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram