ГоловнаПолітика

Наливайченко розповів, коли в Криму з'явився сепаратизм

Екс-голова СБУ вважає, що повертати Крим потрібно розуміючи, хто саме реалізував сценарій анексії.

Наливайченко розповів, коли в Криму з'явився сепаратизм
Фото: Макс Требухов

Проблема з сепаратизмом у Криму з'явилася відразу після отримання Україною незалежності. Таку думку висловив лідер руху «Справедливість», екс-голова СБУ Валентин Наливайченко в ефірі NewsOne.

«Я з першої каденції пам'ятаю, що таке Крим. І коли я боровся проти Лужкова, ФСБ Росії. Не просто на словах. Заборонив, не пускав, ФСБ вислав із Криму. Це було до кінця 2009 року зроблено. Знаєте для чого? Не для того, щоб зараз нагадати. А щоб показати - справжні ризики втратити Крим завжди існували з часів відновлення незалежності України. Всі 25 років Росія завжди говорила: "Ми не визнаємо, що Крим український", "Крим наш"», - сказав Наливайченко.

Він зазначив, що проросійські організації в Криму необхідно було придушувати весь час, проте починаючи з 2010 року, з приходом до влади Віктора Януковича, їм, навпаки, сприяли - продовжили перебування Чорноморського флоту РФ, дозволили повернутися ФСБ, дозволяли проводити проросійські мітинги.

«20 лютого 2014 року, коли анексія Криму відбулася завдяки російським військам, ця подія не одного дня: хто брав участь в анексії - Константинов, Аксьонов і всі інші. Яка це партія? Регіонів! Хто вони всі були і є? Депутати парламенту Криму. Силовики - всі були призначені Януковичем. Усі керівники Кримського главку СБУ, МВС, прокурори і т. д. - всі зрадили державу. Тому і повертати Крим потрібно розуміючи, хто саме вчинив цей сценарій", - додав він.

На думку Наливайченка, тепер необхідно виконати багато роботи для повернення півострова під контроль України.

"Що робити далі? Це питання і виклик для нинішнього керівництва держави і РНБО. Без міжнародної підтримки і коаліції в цьому питанні, це питання не зрушити. Без роботи з нашими громадянами, які там продовжують проживати ... Пенсіонерів, можливо, ми вже не переконаємо. Але з іншими потрібно працювати", - додав екс-голова СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram