ГоловнаПолітика

Систему е-декларування зламали (оновлено)

У реєстрі з'явилася підроблена декларація.

Систему е-декларування зламали (оновлено)

У системі електронного декларування з'явилася сфальсифікована декларація про доходи члена Національного агентства щодо запобігання корупції Руслана Рябошапки.

Про це повідомив на спеціально скликаній прес-конференції нардеп Антон Геращенко.

В Єдиному державному реєстрі осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, дійсно є декларація, нібито заповнена Рябошапкою Русланом Георгійовичем.

У ній зазначено, що Рябошапка отримав 25 млн гривень як гонорар від ТОВ "Неякісний розробник".

"Сьогодні в системі з'явилася декларація, заповнена невідомою особою від імені Руслана Рябошапки, в якій вказується, що Руслан Рябошапка отримав 25 млн гривень від розробника програмного забезпечення", - сказав Геращенко. За його словами, цю декларацію заповнював не Рябошапка.

Геращенко зіронізував, що Національне антикорупційне бюро може на підставі цієї декларації починати розслідування і допитувати Рябошапку, звідки він узяв ці гроші.

"Фактично ми показали, що розроблена система електронного декларування - це прохідний двір для будь-кого, хто захоче цю систему зламати і записати туди будь-яку інформацію без згоди власника такої інформації", - написав пізніше Геращенко в фейсбуці.

Оновлення. Компанія-розробник системи електронного декларування ТОВ "Міранда" стверджує, що йдеться не про злом, а про подачу декларації під чужим ім'ям. Як заявив журналістам представник компанії Олексій Вашуков, ідентифікаційний податковий номер при цьому змінити не можна, повідомляє телеканал 112.

Нагадаємо, 15 серпня в Україні запустили систему електронного декларування доходів. Оскільки Держспецзв'язку не видала атестата відповідності системі захисту інформації для електронного декларування, систему запустили без сертифікації. У реєстрі з'явилися перші декларації. Однак через два дні влада вирішила більше не приймати декларації. Держспецзв'язку доручили доопрацювати систему до 1 вересня, а приватну компанію-підрядника звинуватили в неякісній роботі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram