ГоловнаПолітика

Кабмін зі скандалом звільняє в.о. міністра екології

Яценюк заявив, що керівництво міністерства пов'язане з ОЗУ.

Кабмін зі скандалом звільняє в.о. міністра екології
Сергей Курыкин
Фото: Радио "Свобода"

Кабінет Міністрів збирається звільнити виконувача обов'язків міністра екології Сергія Курикіна через скандальні торги Мінекології на реконструкцію мереж освітлення.

Про це повідомив на засіданні уряду в середу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк після звіту голови Нацдержслужби Костянтина Ващенка.

Держпідприємство "Українські екологічні інвестиції" (входить до сфери управління Мінекології) збиралося витратити майже мільярд гривень на заміну ламп у мережах вуличного освітлення та школах на енергоощадні. Фінансувати проект мали за рахунок коштів, наданих Японією згідно з Кіотським протоколом.

При цьому акцепти на 480 млн гривень отримала фірма-прокладка ТОВ "АГРОТЕХБУД", заради якої з усіх тендерів зняли дешевші пропозиції від інших компаній. При цьому уряд України, за неофіційними даними, напередодні торгів дозволив здійснювати 70% передоплати за цими тендерами.

Під час ретельного розслідування з'ясували, що "АГРОТЕХБУД" є фіктивним підприємством.

"Це навіть не шахраї, це організоване злочинне угруповання, яке пов'язане з вищим керівництвом міністерства, з керівником державного підприємства, це ОЗУ!" - обурився Яценюк після виступу голови Нацдержслужби.

Після цього він за пропозицією Ващенка виніс пропозицію звільнити Курикіна, а також директора департаменту кліматичної політики Владислава Вежніна і директора держпідприємства "Укрекоінвест" Олексія Коваля.

"І найважливіше. Щоб не сталося, як завжди, що звільнили - і вони зібрали речі і пішли, не зазнавши реальної відповідальності. Цей акт службового розслідування... По-перше, я прошу зняти гриф "Для службового користування". Друге - сьогодні я його передаю в НАБУ. І я прошу особисто керівника НАБУ пана Ситника взяти ці матеріали під особистий контроль і порушити реальне кримінальне провадження і взяти цих корупціонерів", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, що попередника Курикіна Ігоря Шевченка також звільнили зі скандалом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram