ГоловнаПолітика

МЗС викликало російського консула через Савченко

Від російської сторони зажадали припинити знущання над українськими політв'язнями

МЗС викликало російського консула через Савченко
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ України 27 січня викликало консула посольства Російської Федерації в Україні та вручило ноту протесту у зв'язку з системним порушенням судовими органами Російської Федерації законного права Надії Савченко на належний захист.

Про це інформує прес-служба МЗС.

Як повідомляють, під час зустрічі російській стороні заявлено вимогу вжити заходів щодо забезпечення Надії Савченко належною і кваліфікованою медичною допомогою у зв'язку з погіршенням її здоров'я, обумовленим голодуванням на знак протесту проти незаконного утримання в Російській Федерації.

Увагу представника посольства Росії було звернено на неприпустимість грубого порушення судовими органами РФ законного права захисту Надії Савченко представляти в суді матеріали неспростовних доказів її невинуватості, в тому числі наданих українськими компетентними органами.

Російській стороні пред'явлено вимогу припинити знущання над Надією Савченко й іншими незаконно утримуваними громадянами України - політичними в'язнями Росії, негайно звільнити їх і повернути в Україну.

Як повідомляє УНН, сестра української льотчиці Віра Савченко 27 січня опублікувала лист Надії. З нього випливає, що за 1,5 року ув'язнення в російському СІЗО стан здоров'я Савченко погіршився, через що голодування для неї проходить важче.

"Не минуло й місяця, як у мене почалася сильна блювота. Абсолютно на все! Я сказала, що це в мене просто алергія на Росію, співробітники в'язниці ображаються і кажуть, що це просто алергія на в'язницю... Ну, можливо, вони праві. Тільки для мене вся Росія - це тюрма!" - написала Надія Савченко.

За її словами, через постійну блювоту в її організмі "не затримується волога і дуже швидко накопичується ацетон - до максимальної позначки". Через стан здоров'я "можливо, три місяці, як того разу, я вже не витримаю", - зазначає Савченко.

Крім того, в листі українська політв'язень також розповіла про життя в російських в'язницях, де для неї вже другий рік поспіль не існує свят.

Надія Савченко подякувала всім, хто писав їй листи, і зазначила, що завдяки підтримці людей вона знову готова до бою.

Нагадаємо, в Росії Савченко звинувачують у вбивстві двох журналістів у Луганській області. Як заявлено у справі, льотчиця, яка служила в добровольчому батальйоні "Айдар", 17 червня 2014 року передала товаришам по батальйону координати для артилерійського обстрілу, в результаті якого загинули співробітники ВГТРК Ігор Корнелюк і Антон Волошин. Також у матеріалах справи стверджується, що згодом Савченко незаконно проникла на територію Росії, де її затримали.

Насправді Савченко потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" іще до обстрілу, внаслідок якого загинули Корнелюк і Волошин, її незаконно вивезли до Росії, де проти неї сфабрикували справу.

Донецький міський суд Ростовської області РФ продовжив термін утримання під вартою Савченко до 16 квітня 2016 року, після чого вона оголосила голодування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram