ГоловнаПолітика

Портнов вимагає звільнити суддю у справі сина Демішкана

Член Вищої ради юстиції вказує, що суддя не врахував обтяжувальних обставин під час скоєння сином голови "Укравтодору" вбивства.

Портнов вимагає звільнити суддю у справі сина Демішкана
Сергей Демишкан

Член Вищої ради юстиції Андрій Портнов просить ВРЮ звільнити суддю Баришівського районного суду Київської області Володимира Єременка, який засудив за вбивство до умовного терміну ув'язнення Сергія Демішкана - сина голови "Укравтодору", члена Партії регіонів Володимира Демішкана.

У зверненні, копію якого надали ZN.UA джерела у ВРЮ, Портнов зазначив, що суддя Єременко "допустив грубі порушення, суть яких полягає у неправильному застосуванні ст. 75 КК України (Звільнення від відбування покарання з випробуванням, - Ред.), а також у невідповідності покарання тяжкості злочину та особі засудженого внаслідок м'якості".

Портнов зазначає, що суддя порушив присягу.

"Суд не зважив на той факт, що згадані особи (Демішкан і двоє поплічників) за короткий відтинок часу скоїли низку злочинних дій, серед яких тяжкі й особливо тяжкі злочини, а окремі дії (приховування злочину) вчинені особливо цинічно", - йдеться в документі.

Портнов наполягає, що суд проігнорував обтяжувальні обставини злочину, умисний характер, корисливі мотиви, попередню змову, алкогольне сп'яніння вбивць.

"Проте зазначені обставини, що свідчать про небезпеку дій засуджених, не були враховані суддею і він не дав належної оцінки, а до уваги були взяті виключно пом'якшувальні обставини. Оцінка обтяжувальних обставин мала лише формальний характер, і їх наявність жодним чином не позначилася на ув'язненні суддею під час призначення конкретної міри покарання", - сказано у зверненні.

Андрій Портнов у коментарі ZN.UA пообіцяв наполягти на звільнення судді Єременка. "Я уважно буду відстежувати весь процес розгляду справи Демішкана-молодшого. Як член ради юстиції я буду наполягати на звільненні судді, що ухвалив надзвичайно м'який вирок, і вважаю, що розгляд справи судді Баришівського району стане тестом для Вищої ради юстиції", - заявив він.

Нагадаємо, Сергій Демішкан, обвинувачений в організації викрадення й убивства свого партнера по бізнесу, 31 січня 2012 року був засуджений до умовного покарання. Співучасники вбивства Сергій Левченко й Олександр Курдін отримали 5 і 7 років в'язниці відповідно.

Злочин було скоєно в листопаді 2007 року. Тоді в Києві викрали 62-річного Василя Кривозуба, директора авіакомпанії "Крунк". Як з'ясували під час розслідування, Кривозуба викрав його бізнес-партнер Сергій Демішкан (син народного депутата-регіонала) разом із Сергієм Левченком і Олександром Курдіним.

Вони вивезли жертву на територію Баришівського району і хотіли змусити бізнесмена підписати договір купівлі-продажу транспортного літака Ан-26, який належав Кривозубу. Під час спроби втечі "заручника" вбили, а тіло потопили в озері з прив'язаною до нього батареєю.

У винесенні вироку головною пом'якшувальною обставиною стала хвороба Демішкана, він надав довідку про важке онкозахворювання.

31 травня справу Демішкана-молодшого розгляне Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram