ГоловнаБлогиБлог Лесі Оробець

Віктору Пшонці світить 12 років?

Злочинна схема є, а порушників закону в притул не бачать.

Фото: operkor.wordpress.com

У сфері розміщення держзамовлення на видання шкільних підручників, якою має опікуватися Дмитро Табачник, ситуація набуває парадоксального вигляду.

З одного боку, Міносвіти вибудовує злочинну схему, яка дозволяє отримувати замовлення посередницькій структурі з жалюгідною технічною і кадровою базою, а в підсумку «відмивати» ледь не 80% коштів, фінансованих державою на видання підручників. Схему досліджено й документовано не лише Рахунковою палатою України, але й журналістами провідних вітчизняних видань (DT.UA, ТВі, Тиждень, Наші гроші тощо).

З іншого боку, Генпрокуратура відбувається відписками на численні звернення громадян і народних депутатів (у тому числі, і мої) із вимогою відновити законність у даній сфері і притягти винних до відповідальності відповідно до вимог чинного законодавства.

Цікава картина виходить – злочинна схема є, державі завдано (і завдається) збитків на десятки мільйонів гривень, а порушників закону Віктор Пшонка впритул не бачить.

Отож, вирішила допомогти Генпрокурору в пошуках і звернулася до нього із прямою заявою про злочин у форматі статті 97 КПК України.

Відповідно до даної статті він має або порушити кримінальну справу за фактами зловживання владою і службовим становищем (ст. 364 КК України), внаслідок чого державі завдано збитків в особливо великих розмірах (мовою закону «спричинено тяжких наслідків»), або обґрунтувати причини відмови.

До речі, якщо для звичайного чиновника ст. 364 КК передбачає максимальну відповідальність до 8 років ув’язнення, то для правоохоронців, які зловживають повноваженнями (у нашому випадку – закривають очі на злочин) – до 12 років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram