ГоловнаЕкономікаБізнес

Жеваго купує в "Лукойлу" "Карпатнафтохім"

Найбільше нафтохімічне підприємство простоює з 2012 року.

Жеваго купує в "Лукойлу" "Карпатнафтохім"
Фото: lukor.com.ua

Бізнесмен і нардеп Костянтин Жеваго збирається купити в російського "Лукойлу" найбільше нафтохімічне підприємство в Україні "Карпатнафтохім" (Калуш, Івано-Франківська область).

У п'ятницю стало відомо, що Антимонопольний комітет дав дозвіл громадянину України опосередковано (через кіпрську Xedrian Holding) купити більш ніж 50% компанії Lukoil Chеmical (Нідерланди). Ця компанія володіє "Карпатнафтохімом".

Директором Xedrian Holding, як пишуть Українські Новини з посиланням на реєстр юридичних осіб Кіпру, вказано Hakamol Services (Кіпр).

Директори Hakamol Services Limited (Марія Лозарі Іраклесус, Міхаліс Карампеліас, Караламбас Караламбоус і Євгенія Кіпріану) володіють також компанією Fevamotinico micro, підконтрольною Жеваго. Власне Fevamotinico належить 51% акцій основного активу Жеваго - компанії Ferrexpo.

"Карпатнафтохім" створено 2004 року на базі потужностей підприємства "Оріана". 76,04% акцій "Карпатнафтохіму" контролює "Лукойл", решту - Фонд держмайна. Підприємство спеціалізується на виробництві хлору, каустичної соди, вінілхлориду, етилену, поліетилену і пропилену.

З 2012 року "Карпатнафтохім" простоює через неповернення державою ПДВ і проблеми зі збутом.

21 грудня 2016 року Верховна Рада скасувала акциз на імпорт зрідженого газу і деяких видів дизпалива для виробництва етилену. Після цього Міністерство енергетики та вугільної промисловості заявило, що розраховує на відновлення роботи "Карпатнафтохіму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram