ГоловнаБлогиБлог Юрія Лагутова

Сніговий колапс і Конституційний Суд

Після надзвичайних снігових подій у влади Олександра Попова залишилася остання надія на продовження свого сумнівного господарювання в столиці – Конституційний Суд, який збирається розтлумачити долю багатостраждальних київських виборів. Не будемо марно «стрясати повітря» з приводу незалежності судової гілки влади в Україні, бо ж не на мітингу, а звернемо увагу конституційних «толмачів» на питання, що дійсно потребує чіткого роз’яснення.

Фото: Макс Левин

Чергові вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів пройшли 31 жовтня 2010 року без участі киян. Але незадовго перед тим, 30 вересня 2010 року, рішенням Конституційного Суду було відновлено дію Конституції України у редакції від 28 червня 1996 року, згідно з якою строк повноважень усіх місцевих обранців становив чотири роки (вибігає у 2014 році). Пізніше, 1 лютого 2011 року, Верховною Радою України були внесені зміни до Конституції України, що встановили п’ятирічний термін каденції для місцевих голів та депутатів, обраних на чергових виборах (вибігає у 2015 році).

Перехідні положення до останніх конституційних уточнень не містять жодних підказок стосовно подальшого порядку дій. Виходячи із суто правової точки зору, зворотна дія закону неможлива, а отже, чергові загальноукраїнські місцеві вибори слід проводити в другому півріччі 2014 року.

На мій погляд, лише за таких обставин було б дійсно доцільно утриматися зараз від обрання Київського міського голови та Київради на один рік з метою узгодження періодичності усіх місцевих виборів в Україні. Погоджуюсь, що киянам вже несила терпіти такого нелегітимного місцевого керманича як О.Попов, і моя думка може видатися аргументом на користь парламентської більшості, що прагне відтягування потенційно провальних столичних перегонів.

Але, по-перше, я обґрунтовано виступаю за проведення усіх чергових місцевих виборів у 2014 році та заперечую можливість «підвішування» Києва аж на два роки у разі рішення про те, що роком чергових місцевих виборів має бути 2015-й. Тоді проміжні столичні вибори-2013 просто необхідні. Дворічний період випробування для нових мера та міськради дасть наочну відповідь на питання: «Хто є Who».

І, по-друге, давайте з’ясуємо, хто ж винен у тому, що 2008 року столиця «випала» із загальноукраїнського графіка? З глибоким сумом маємо констатувати: Юлія Тимошенко. Багатьом не подобалися Леонід Черновецький та його депутатський блок, але це не підстава для позачергових виборів!

Отже, раніше перемагала біло-сердешна кон’юнктура, тепер правлять бал біло-сині. Натомість, схоже на те, що їм усім однаково «фіолетово» до реальних інтересів киян.

Юрій Лагутов Юрій Лагутов , Директор Центру суспільного розвитку «ІНТЕР-АКЦІЯ»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram