ГоловнаБлогиБлог Вадима Трюхана

Під Посольством Росії в Києві війну не зупинити

Сьогодні в історії новітньої України ще один трагічний день. Народ поніс непоправні втрати. Згідно з офіційними повідомленнями, 40 десантників і 9 членів екіпажу загинули в результаті добре спланованої російськими диверсантами атаки. Зенітно-ракетним залпом при заході на посадку в аеропорту Луганська збито військово-транспортний літак Іл-76.

Ще 5 прикордонників втрачено як наслідок обстрілів з гранатометів. А крім того, в Україну з Росії вже щоденно входять колони бойовиків з танками та бронетранспортерами, залітають військові гелікоптери, викрадаються цивільні, в тому числі діти тощо. Якщо ще до недавна те, що відбувається на Донбасі, обґрунтовано називалося дивною чи гібридною війною. То зараз нарешті настав час назвати речі своїми іменами. Росія розв’язала проти України широкомасштабну війну на знищення. Тому завдання української влади і суспільства діяти так, як належить в умовах саме війни.

Фото: Александр Рудоманов

Треба вчитись на помилках.

Наразі немає впевненості, що масова загибель українських військових та цивільних не повториться. Проте мінімізувати таку загрозу можливо. Для цього слід зробити три речі:

По-перше, ввести воєнний стан у Донецькій та Луганській областях.

По-друге, змінити неефективне керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу та СБУ (в тому числі штабу АТО) і змінити підходи до планування АТО.

По-третє, зупинити дипломатичні відносини з Росією, закрити кордон і ввести проти Росії повномасштабні економічні санкції. Наївно вимагати цього від світу, продовжуючи вдавати, що нічого не відбувається, торгуючи з агресором.

Всі три завдання неоднозначні, адже матимуть як позитивні, так і негативні наслідки. Проте навряд чи є інший вихід. Адже Путін не збирається зупинятись. Навіть участь в урочистостях в Нормандії, які символізують початок кінця фашизму, не заставила його переглянути свої цілі. Слід нарешті усвідомити, що питання не в Україні, він намагається відновити status quo, яке існувало перед розпадом СРСР. Його мета – розподіл світу на зони впливу. При цьому за задумом Кремль має контролювати не лише так званий пост-радянський простір, а й пів Європи, частину Близького Сходу, Північну Африку тощо.

Емоції не допоможуть, потрібне раціо.

Сьогодні мали й ще одну «подію». Вперше за 23 роки незалежності, в Києві існувала реальна загроза штурму посольства іноземної країни. Не має значення якої країни. Навіть в умовах війни маємо поводитися цивілізовано і дотримуватися міжнародних договорів, які підписали. Віденська конвенція про дипломатичні зносини – це універсальний інструмент, який маємо неухильно виконувати. Згідно з нею, дипломатичні місії користуються привілеями та імунітетами, в першу чергу це стосується забезпечення безпеки і недоторканості дипломатичних приміщень.

Проте ще більш важливо розуміти, що рішення про війну і мир ухвалюються не в Посольстві Росії в Києві. На даний момент воно залежить від волі однієї людини в світі, ім’я її всім добре відоме. Враховуючи це, емоції треба відкласти подалі. Нам слід раціонально і наполегливо працювати над відновленням своєї обороноздатності і протидію намірів Путіна розвалити Україну. Навчимося бути цивілізованими і водночас єдиними в протистоянні агресії, як в 1939 році продемонстрували фіни, на наш бік стане весь світ і перемога буде за нами.

Вадим Трюхан Вадим Трюхан , Голова правління ГО "Європейський Рух України"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram