ГоловнаБлогиБлог Павла Петренка

Суддівські декларації – у вільний доступ, а всі рішення – до Єдиного реєстру!

Для того, щоб охарактеризувати ситуацію, що нині склалася в судовій системі України, вистачить лише одного слова – корупція. Чого тільки вартують протизаконні рішення Обухівського та Васильківського судів, якими були позбавлені права голосу тридцять тисяч виборців під час останніх парламентських виборів. Вони викликали обурення не лише в української громадськості, а й в європейської спільноти.

Фото: odessa.umvd.gov.ua

Станом на сьогодні судова система в Україні померла, а знищила її чинна влада. Так, кожен другий українець переконаний - правоохоронні органи та суди є найкорумпованішими структурами, без хабара туди – зась. Цієї ж думки дотримується і міжнародна організація Група держав проти корупції (GRECO), яка в своєму останньому звіті щодо ситуації в Україні наголосила – громадянське суспільство нині не має ніякого реального впливу на стан антикорупційної політики в країні. Фактично нині судді мовчки виконують будь-які вказівки влади, а натомість отримують від неї виключні преференції – такі, як дозвіл не оприлюднювати власні статки та судові рішення.

Так, в 2010 році парламентарі прийняли закон, яким зобов’язали суддів оприлюднювати їхні декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру. Проте, вже наступного року провладна більшістю минулого скликання внесла зміни до щойно прийнятого закону. Зокрема, суддям дозволили не оприлюднювати інформацію про власні статки на офіційному веб-порталі судової влади. Натомість судді подають цей документ лише за місцем своєї роботи, тобто – до апарату суду.

Таким чином доступу до цієї інформації громадськість вже не має, а українські служителі Феміди спокійно роз’їжджають на авто захмарної вартості, куплених за витребувані хабарі. А незручні запитання на зразок «Як ваші мільйонні статки співвідносяться з професійною діяльністю?» так і залишаються без відповіді – тепер вже на цілком законних засадах.

Йдемо далі. В 2011 році провладна більшість внесла зміни до Закону України «Про доступ до судових рішень», якими фактично засекретила судові рішення, що вносяться до Єдиного державного реєстру. Якщо досі до зазначеного реєстру вносилися всі без виключення рішення судів і таким чином забезпечувалася відкритість та прозорість їхньої діяльності, то тепер вносити певні судові рішення до Єдиного реєстру чи ні вирішує Рада суддів України та Державна судова адміністрація України.

Настав час припините це свавілля. Саме тому три опозиційні фракції внесли до парламенту проект закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” (р.н. 2019), що покликаний забезпечити гласність та відкритість судової системи та створити дієвий механізм запобігання і протидії корупції у судах.

В документі ми передбачили, що судді повинні оприлюднювати на офіційному веб-порталі Державної судової адміністрації інформацію про власні статки та статки своєї родини щороку. А всі рішення, які вони приймають, мають бути внесені до Єдиного державного реєстру в обов’язковому порядку, без жодних винятків.

Прийняття цього закону дозволить Україні наблизитись до європейських стандартів публічності судової системи та назавжди викорінити таке ганебне явище як корупція.

Павло Петренко Павло Петренко , Міністр юстиції
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram