Спецтема

Деражня за дві години

Деражня - районний центр Хмельницької області, який місцеві жителі називають найменшим містом в Україні (насправді це не так). Мiсто складається з чотирьох основних районiв: Мiстечко, Цукровий завод, Центр та Криничне.

Фото: Александр Рудоманов

Місто засноване у 1431 році караїмами. У 1552 році в ньому жило лише 11 людей, четверо з яких загинуло від епідемії, але вже у 1614 році місто отримує Магдебурзьке право. У 1923 році Деражня стає райцентром, а у 1987 році — офіційно містом. Усі історичні будинки міста збудовані у 1900-х роках на вулиці Миру. На центральній вулиці ще за радянських часів був базар, на якому євреї продавали все що можна.

У 1870 році через місто проклали залізничну гілку Жмеринка-Волочиськ, станцію відкрили у 1871 році.

До Деражні можна доїхати поїздами з багатьох обласних центрів та приміськими поїздами з Козятина та Жмеринки.

На огляд міста у мене було дві години між львівським та московським поїздами, хоча оптимальний час для екскурсії – години три. Свіжу випічку, піцу можна купити в місцевому маркеті, розрахунок проводиться банківською карткою, а на вокзалі можна поїсти і перше, і друге. В місті немає жодного вказівника туристам та і взимку треба ходити обережно – лід ніхто не чистить, лише де-не-де посипають піском чи сіллю. Раджу спочатку зайти в краєзнавчий музей та поговорити з працівницями — вони розкажуть детальніше про старі будинки та історію цього міста, але сувенірів з Деражні, окрім краєзнавчої книги, ви не купите.

З поїзда зустрічає вокзал, збудований у 1946 році. Стара будівля 1871 року побудови була знищена під час Другої світової війни. Про історію залізниці та вокзалу можна почитати в музеї першого очільника "Укрзалізниці" Б.Олійника, він розташований зліва від входу на вокзал.

Фото: Александр Рудоманов

Навпроти вокзалу знаходиться міськвідділ поліції, що раніше був прибутковим будинком, збудованим у 1912 році. Можливо, цей будинок залишився і досі прибутковим.

Фото: Александр Рудоманов

Палац Раціборовського почали будувати у 1780 році, а 1902 році його реконструювали, добудувавши два крила. Під час радянської влади палац було націоналізовано, в ньому розмістили районну лікарню. У 2011 році лікарню криво реконструювали, що за словами місцевих жителів, знищило красу і автентичність будівлі.

Фото: Александр Рудоманов

Житловий будинок приватного повіреного адвоката Периторіна - остання історична будівля по вулиці Миру в напрямку Жмеринки. У 1918 р. тут заснували першу гімназію в Деражні, пізніше, за радянських часів, гімназію перетворили на «єдину трудову школу» (будинок Піонера). Зараз в будівлі знаходиться церква Київського патріархату.

Фото: Александр Рудоманов

Поруч розташувався Житловий особняк нотаріуса М.М. Зикєєва 1901 р., нині типографія...

Фото: Александр Рудоманов

...та Житловий особняк початку xx ст., нині редакція районної газети "Вісник Деражнянщини".

Фото: Александр Рудоманов

Також неподалік краєзнавчого музею знаходиться житловий особняк кінця XIX ст.

Фото: Александр Рудоманов

Любіть Україну і подорожуйте залізницею!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram