Німецька RWE не є незалежним постачальником газу за реверсом

Дозвіл Німецького Уряду на продаж дочки RWE наближеному до В.Путіна російському олігарху лише засвідчує те, що у майбутньому (зокрема, починаючи з опалювального сезону 2015/16 рр) ця компаня не може розглядатися назалежною від Кремля, а отже не може бути постачальником газу для України за реверсною схемою.

Німецька RWE не є незалежним постачальником газу за реверсом
Фото: energetyka.com.ua

Лого енергокомпанії RWE
Лого енергокомпанії RWE

Слід би терміново переглянути вже підписані контракти і більше не розглядати RWE як потенційного постачальника чи навіть партнера. Не треба сваритися, але слід памятати про здатність німців йти на компроміс заради власних інтересів.

Все це зайвий раз свідчить про те, що Берлін скоріше займе проросійську сторону у будь-якому спорі РФ з Україною. Україна для Німеччини не є, не була і ніколи не буде пріоритетом. Зокрема, коли йдеться про стосунки з Росією чи її представниками. Причин цьому багато. Але насамперед йдеться про німецький прагматизм і впевненість у своїй геополітичній потужності. Ми, українці, на жаль, в німецьких очах є «молодшим братом росіян». Так, хоч і не обєктивно, але зручніше Берліну. І це слід би, зокрема, враховувати під час сьогоднішнього візиту німецької очільниці на береги Дніпра.

Мабуть не випадково інформація про дозвіл на продаж дочки RWE зявилася сьогодні – саме в день термінового візиту А.Меркель до Києва. Очевидно, що вже пізно серйозно змінювати вже сформований зміст бесід з Федеральним Канцлером ФРН. Водночас однозначно можна передбачити, що ключові українські співрозмовники у бесідах з А.Меркель порушать згадану тему. Однак для всіх українців має бути однозначно зрозуміло, що для німців головним пріоритетом є німецький національний інтерес, а не український чи будь-який інший. І це зрозуміло. Навіть по-європейськи нормально.

Саме так, по-українськи, мають думати і наші керівники коли йдеться про український національний інтерес. І саме так й мають бути оцінені німецькі (читай ЄСівські) санкції до РФ. Саме цей малозначущий енерго-торгівельний факт свідчить про те, що у нинішньому протистоянні з РФ українцям найбільше слід розраховувати на себе, а не на сторонню допомогу. Як би вона не була очевидна, зокрема з точки зору міжнародного права.

Слава Україні!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram