ГоловнаСвіт

У ЄС кажуть про “велику кількість” повідомлень про насильство на кордонах блоку

Йдеться про інциденти за участі біженців на Балканах, у Середземному морі та Ла-Манші.

У ЄС кажуть про “велику кількість” повідомлень про насильство на кордонах блоку
Мігранти в італійському Турині. Вересень 2023 року
Фото: EPA/UPG

Агентство з основних прав ЄС (Fundamental Rights Agency ‒ FRA) закликає до додаткових розслідувань імовірних порушень прав людини щодо мігрантів і біженців владою на кордонах ЄС, зокрема на Балканах, у Середземному морі та Ла-Манші.

Про це пише BBC.

Агентство заявило, що попри “велику кількість достовірних повідомлень” про загибель людей і ймовірне жорстоке поводження на сухопутних і морських кордонах ЄС розслідувань ведеться дуже мало.

Зазначається, що звинувачення в “серйозних і небезпечних для життя порушеннях прав людини” включають фізичне насильство, нездатність врятувати людей, які потрапили в біду, і примусове розлучення сімей.

FRA повідомило, що жертви рідко повідомляють про такі інциденти в поліцію, оскільки вони перебувають у вразливій ситуації.

У Франції одна громадянська організація заявила, що лише один з 10 випадків, про які їм повідомили в Кале, призвів до подання скарги.

Юристи та громадські організації пояснюють, що жертви часто не бажають подавати скарги, тому що вони не довіряють владі або тому, що налякані можливим негативним впливом на їхні процедури надання притулку. Інші сказали, що контрабандисти радять людям не повідомляти про інциденти.

Один інцидент стався в жовтні 2022 року, коли “французька поліція зупинила дитину без супроводу, яка ховалася у вантажівці, що прямувала до Сполученого Королівства”. Потім волонтери знайшли дитину без свідомості з розбитим черепом. Вони повідомили про випадок прокурору міста Булонь-сюр-Мер. Але за інформацією FRA, коли слідчі спробували зв’язатися з дитиною через місяць, “вона виїхала до Сполученого Королівства, і її не вдалося знайти”.

  • У червні стало відомо, що новий британський прем'єр Кір Стармер скасує план депортації шукачів притулку до Руанди. Стармер назвав план консерваторів щодо депортацію прохачів притулку в африканську Руанду марною тратою. За його словами, лейбористи працюватимуть з європейськими партнерами, щоб зруйнувати бізнес-модель контрабандистів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram