ГоловнаСвіт

​Австралія модернізує свої підводні човни на майже $1,5 млрд

Країна підписала чотирирічну угоду із виробником підводних човнів.

​Австралія модернізує свої підводні човни на майже $1,5 млрд
Один з шести підводних човнів класу Collins
Фото: EPA/UPG

Австралія підписала чотирирічний контракт на 2,2 мільярда австралійських доларів (1,4 мільярда доларів) з державним виробником підводних човнів ASC на модернізацію підводних човнів класу Collins.

Про це пише Reuters. 

Міністр оборонної промисловості країни Пет Конрой заявив, що "контракт є частиною зобов'язання уряду зберегти дизель-електричний флот класу "Collins", які є потужним ударним і стримуючим потенціалом.

Роботи із модернізації виконуватимуться в містах Хендерсон у західній Австралії та Осборн у південній частині країни. 

В Осборні ASC і британська BAE Systems спільно створюватимуть австралійський флот атомних підводних човнів, який є основним компонентом пакту AUKUS 2021 року між Великобританією, США та Австралією.

Поки не почнеться робота із модернізації, на верфі виконується більша частина технічного обслуговування існуючого флоту класу Collins.

Ця угода є частиною зобов’язань уряду виділити від 4 до 5 мільярдів австралійських доларів на підводні човни, які планують експлуатувати до 2040-х років.

  • Aukus – це назва безпекового договору між Великою Британією, США та Австралією про допомогу Австралії у придбанні атомних підводних човнів та розбудові інфраструктури для їхнього утримання.
  • Австралія у рамках Aukus придбає до п’яти американських атомних підводних човнів класу Virginia. Їх розраховують отримати в 2030-х роках.
  • Сьогодні на озброєнні Австралії перебувають шість підводних човнів класу Collins, термін служби яких продовжили до 2036 року.
  • Відповідно до програми AUKUS, США та Британія погодилися надати Австралії технології та можливості для розгортання атомних підводних човнів у рамках спільних зусиль щодо протидії зростаючій загрозі, що походить від Китаю.
  • Нещодавно стало відомо, що половина підводних човнів військово-морських сил Австралії не вийдуть у море через виявлені корозійні руйнування корпусу.
  • У трьох з шести австралійських півдодних човнів типу Collins була виявлена корозія жорсткого корпусу, що потребує термінового ремонту. Очікується, що через це човни не вийдуть із доків принаймні до кінця 2024 року. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram