ГоловнаСвіт

Міністри уряду Нетаньягу відкинули створення палестинської держави: це загроза для існування Ізраїля

Очільник мінфіну Бецалель Смотрич вимагає, аби Єрусалим зайняв чітку позицію з цього питання.

Міністри уряду Нетаньягу відкинули створення палестинської держави: це загроза для існування Ізраїля
Міністр фінансів Ізраїлю Бецалель Смотрич
Фото: EPA/UPG

Топміністри уряду ізраїльського прем’єра Беньяміна Нетаньягу відкинули можливість існування палестинської держави після сьогоднішньої публікації у Washington Post про те, що США просувають плани щодо її створення.

Про це пише Reuters.

“Ми за жодних умов не погодимося з планом, згідно з яким палестинці заслуговують нагороду за жахливу різанину, яку вони вчинили проти нас: палестинську державу зі столицею в Єрусалимі”, − заявив міністр фінансів Бецалель Смотрич.

“Палестинська держава є загрозою існуванню для держави Ізраїль, як було доведено 7 жовтня”, − сказав він.

Смотрич вимагатиме від ради безпеки, яка збирається сьогодні, зайняти чітку позицію проти палестинської державності.

The Washington Post пише, що Сполучені Штати працюють з низкою арабських країн, включно з Єгиптом, Йорданією, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Катаром і Саудівською Аравією, з якими Ізраїль давно прагне встановити дипломатичні відносини, над післявоєнним планом для регіону. Він мав би включати чіткий графік створення палестинської держави.

Прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу і його міністр фінансів Бецалель Смотрич
Фото: EPA/UPG
Прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу і його міністр фінансів Бецалель Смотрич

Смотрича у своїх виступах підтримали міністр національної безпеки Ітамар Бен-Гвір, міністр у справах діаспори Аміхай Шиклі, міністр освіти Йоав Кіш та депутат Матан Кахана, член Партії національної єдності, яку очолює головний суперник Нетаньягу Бені Ганц.

Тим часом Міністерство закордонних справ Палестини заявило, що будь-яка політична ініціатива, яка не починається з палестинської держави як повноправного члена ООН, “приречена на провал”.

  • На початку лютого у Державному департаменті США підтвердили, що Вашингтон підтримує створення Палестинської держави.
  • США вважають, що палестинська держава поруч із Ізраїлем – так зване “рішення про дві держави” − життєво важлива для довгострокової стабільності.
  • Вчора президент США Джо Байден підписав указ, який забороняє депортувати палестинців зі США протягом наступних 18 місяців. Примусовий виїзд відстрочено для 6000 осіб.
  • У грудні газета The Washington Post написала, що палестинські та американські офіційні особи намагаються вести переговори щодо оновлення палестинської влади. Водночас у Палестинській національній адміністрації скептично ставляться до здатності Сполучених Штатів досягти домовленостей, поки нинішній ультраправий уряд Ізраїлю перебуває при владі. Вони заявили, що хочуть, щоб будь-які аналогічні ініціативи були пов’язані з чітким "політичним горизонтом" палестинської державності. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram