ГоловнаСвіт

Ідея створити окремий орган ЄС для забезпечення виконання санкцій стає популярною, − Politico

Її може лобіювати президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у разі призначення на другий термін.

Ідея створити окремий орган ЄС для забезпечення виконання санкцій стає популярною, − Politico
Фото: rada.gov.ua

Єврокомісія вивчає можливість створення окремого органу ЄС для забезпечення виконання санкцій, пише Politico з посилання на джерело.

Хоча зараз санкції погоджуються на рівні ЄС, уряди відповідають за їхнє виконання під контролем Комісії.

Пропозиція стає популярною і може бути включена до порядку денного президентки Комісії Урсули фон дер Ляєн, якщо її призначать на другий термін.

Нідерланди запропонували створити такий орган минулого року, ініціативу підтримали близько 10 країн, включно з Німеччиною, Францією, Італією та Іспанією. Франція натомість лобіювала надання повноважень щодо відстеження лазівок у санкціях Європейській прокуратурі.

Дипломат ЄС розповів виданню, що зі запровадженням санкцій виникли “великі проблеми”, адже вони застосовуються у країнах “нерівномірно”. Інший заявив про підтримку будь-якого інструменту, який допомагає країнам ЄС застосовувати санкції.

Третій дипломат натомість застеріг від створення органу на рівні ЄС, стверджуючи, що “Комісія вторгнеться на територію національних урядів, знявши відповідальність з їхніх органів влади”. На його думку, будь-який санкційний орган ЄС повинен лише контролювати роботу на національному рівні та давати вказівки.

  • Politico також написало, що Європейська комісія зажадала від національних урядів блоку терміново зупинити нелегальний потік товарів до Росії. ЄК звернулася до них листом і попередила про необхідність “негайних, узгоджених і твердих дій з боку всіх нас”.
  • Єврокомісари заявили, що незабаром поділяться “детальною інформацією” про те, де компанії ухиляються від санкцій.
  • 13 лютого єврокомісарка з питань фінансів Мейдір МакГіннесс обговорить лист з міністрами на зустрічі щодо санкцій.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram