ГоловнаСвіт

Після Путіна Росія може стати ще гіршою, ніж зараз, - глава МЗС Фінляндії

"Якщо Путін піде, дуже малоймовірно, що Росія якимось чином стане нормальною мирною демократією".

Після Путіна Росія може стати ще гіршою, ніж зараз, - глава МЗС Фінляндії
Еліна Валтонен
Фото: EPA

Заходу треба готуватися до того, що Росія після Володимира Путіна може стати ще гіршою, ніж зараз.

Про це заявила очільниця МЗС Фінляндії Еліна Валтонен в інтерв’ю The Washington Post.

"Якщо Путін піде, дуже малоймовірно, що Росія якимось чином стане нормальною мирною демократією... Ми на Заході не бажали б нічого більшого, ніж те, аби звичайний росіянин мав право голосу в тому напрямку, в якому рухається країна, щоб Росія відкрилася для громадянського суспільства і стала нормальною демократією. Але, сподіваючись на це, ми повинні готуватися до гіршого, а найгірше - те, що Росія залишиться такою, якою вона є, і, можливо, буде ще гіршою в майбутньому", - зазначила Валтонен.

Вона додала, що і влада РФ, і російський народ усвідомлюють, що ведення війни має свою ціну - санкції.

"Так, санкції шкодять простим людям. І в такій країні, як Росія, можна легко сказати, що це, можливо, несправедливо, тому що це - не нормальна демократія. Люди насправді не можуть вибирати. Але я не думаю, що і в нас є вибір. Росія та російський народ усвідомлюють, що ведення такої несправедливої та незаконної війни має свою ціну. І дуже важливо, щоб ми це показали", - сказала Валтонен.

Вона зазначила, що Росія дуже довго готувалася до війни, тому це не просто "війна Путіна". 

"Я думаю, що багато хто, можливо, ще не усвідомив, що це не просто війна Путіна. Здається, що російська машина, так би мовити, готувалася до цього дуже довго", - пояснила міністерка.

Зокрема, вона згадала про агресію РФ проти Грузії у 2008 році, а також окупацію Криму в 2014.

"Звичайно, Путін був при владі протягом цього часу, але протягом більш ніж двох десятиліть він будував інфраструктуру навколо цього. І могло пройти два десятиліття, щоб хтось (у Росії, - ред.) сказав йому, що це не є нормальним", - додала Валтонен. 

Нагадаємо, в липні 2020 року Путін підписав указ про публікацію нової Конституції, яка дозволить йому залишитися при владі до 2036 року.

Чергові президентські вибори в Росії відбудуться в 2024 році. Путіну тоді буде 71 рік.

Президентський термін в Росії -  шість років, тож Путін, якщо доживе, зможе залишатися президентом до 2036 року. Тоді йому буде 83 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram