ГоловнаСвіт

Захід закликав Іран скасувати відкликання інспекторів МАГАТЕ

США, Великобританія, Франція та Німеччина оприлюднили спільну угоду.

Захід закликав Іран скасувати відкликання інспекторів МАГАТЕ
Фото: Пресслужба МАГАТЕ

США, Великобританія, Франція та Німеччина закликали Іран скасувати своє рішення щодо відкликання кількох інспекторів МАГАТЕ.

Про це йдеться у спільній заяві країн, опублікованій британським урядом, пише Reuters.

“Іран повинен негайно скасувати ці відкликання інспекторів і повністю співпрацювати з Агентством (Міжнародним агентством з атомної енергії), щоб вони могли надати гарантії того, що ядерна програма Ірану є виключно мирною”, – йдеться в заяві.

“Це відбувається в той час, коли МАГАТЕ має серйозні, давні та невирішені питання, пов'язані з незаявленими ядерними матеріалами та діяльністю в Ірані, які Іран не може вирішити більш як чотири роки”, − зазначають підписанти.

Цей крок Ірану став відповіддю на заклик США та трьох європейських союзників – так званої Е-3 – на засіданні Ради керуючих МАГАТЕ минулого тижня до Тегерана негайно співпрацювати з МАГАТЕ щодо пояснення слідів урану, виявлених на неофіційних майданчиках.

Відкликання “ядерних інспекторів”дозволено. Держави-члени, як правило, можуть накласти вето на інспекторів, призначених для відвідування їхніх ядерних об'єктів відповідно до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) та угоди про гарантії кожної країни з агентством, що регулює інспекції.

Однак глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі рішення Тегерану заборонити роботу інспекторів “непропорційним і безпрецедентним одностороннім заходом”.

“Іран продовжує розширювати свою ядерну діяльність. Зараз Тегеран також навмисно перешкоджає нормальному плануванню та роботі Агентства з перевірки та моніторингу. Франція, Німеччина, Великобританія та США продовжуватимуть рішуче підтримувати МАГАТЕ та режим перевірки міжнародних гарантій”, − йдеться у заяві.

Нагадаємо, у травні міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що Іран накопичив достатньо матеріалу для п’яти ядерних бомб. Галлант також застеріг Іран від подальшого збагачення урану до рівня збройового.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram