ГоловнаСвіт

Білоруси активно допитують і шантажують литовців на кордоні

Вони збирають інформацію про політичну приналежність і місце роботи литовців.

Білоруси активно допитують і шантажують литовців на кордоні
Фото: https://t.me/gpkgovby

Департамент державної безпеки Литви попереджає, що білоруські спецслужби протягом певного часу активізували свою діяльність на кордоні.

Про це пише "Європейська правда".

Білоруські спецслужби активно допитують громадян Литви, які їдуть до Білорусі, на прикордонних переходах, перевіряючи їхні комп'ютери та мобільні телефони, а також контакти, акаунти в соціальних мережах, фотографії та картографічні маршрути, що містяться в них.

Як зазначили у відомстві, білоруські посадовці збирають інформацію про політичну приналежність і місце роботи литовських громадян, а також намагаються встановити зв'язки з прикордонниками, правоохоронцями та розвідниками. Департаменту відомо про випадки, коли громадянам Литви забороняли в'їзд до Білорусі після того, як було виявлено, що вони підтримують Україну і засуджують російську агресію.

Зазначається, що громадян Литви під час допитів піддавали шантажу і психологічному тиску, стверджуючи, що заборону на в'їзд до Білорусі буде знято, якщо вони погодяться співпрацювати з білоруськими спецслужбами.

У департаменті попереджають, що білоруські спецслужби можуть використовувати інформацію з персональних комп'ютерів і мобільних пристроїв, не лише проти власника девайсів, але й проти членів її сім'ї, родичів або колег, з метою їхньої компрометації та вербування, особливо якщо вони відвідують Білорусь або Росію. Департамент також закликає не відвідувати Росію та Білорусь.

Нагадаємо, що Німеччина готується розмістити у Литві постійно 4000 солдатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram