ГоловнаСвіт

Українські біженці можуть повернутися в ЄС на зиму, - голова МЗС Чехії

З 24 лютого Чехія видала 453 725 захисних віз біженцям.

Українські біженці можуть повернутися в ЄС на зиму, - голова МЗС Чехії
Віт Ракушан
Фото: МВС

Українські біженці, які отримали тимчасовий захист в Європейському Союзі але повернулися додому, можуть знову приїхати в країни ЄС, якщо умови не дозволяють їм залишатися в Україні взимку.

Про це заявив глава МВС Чехії Віт Ракушан, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny.

Як відомо, Чехія зараз головує у Раді ЄС.

Ракушан зазначив, що до ЄС прибуло близько 4,3 млн біженців із України, з яких приблизно п'ята частина повернулись додому. Навіть у Чехії, яка на сьогоднішній день надала тимчасовий захист понад 450 тисячам українців, за словами Ракушана, приблизно 20% повернулися до України.

"Якщо хтось виїхав в Україну, живе в Україні, вже отримав тимчасовий захист в одній з країн ЄС, він має право повернутися до ЄС, якщо умови не дозволяють йому залишитися на зиму в Україні", -  зазначив міністр.

З 24 лютого Чехія видала 453 725 захисних віз біженцям. За попередньою інформацією, близько третини біженців - це діти та молодь віком до 18 років, а понад дві третини дорослих - жінки. Скільки саме біженців проживає в Чехії, достеменно невідомо.

Нагадаємо, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українців, які зараз знаходяться за кордоном, не повертатися додому до весни, оскільки зима може бути складною через терористичні атаки Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram