ГоловнаСвіт

Правозахисники закликають Німеччину надавати притулок російським дезертирам від війни в Україні

"Німеччина та інші країни ЄС повинні без бюрократії прийняти цих людей".

Правозахисники закликають Німеччину надавати притулок російським дезертирам від війни в Україні
Акція на підтримку України в Берліні
Фото: EPA/UPG

Правозахисна організація Pro Asyl та ще близько 40 інших правозахисних груп закликали уряд Німеччини надати притулок російським та білоруським дезертирам, а також особам, які ухиляються від відправлення на війну проти України.

Про це йдеться у спільній заяві організацій, оприлюдненій у вівторок, 29 березня, пише Deutsche Welle.

"Німеччина та інші країни ЄС повинні без бюрократії прийняти цих людей, які тікають від служби на війні, і надати їм дозвіл на постійне проживання", - наголошується у листі правозахисників, адресованому депутатам Бундестагу.

Наразі  дезертири  з Росії та Білорусі можуть подавати прохання про притулок лише на загальних підставах, оскільки переслідування цієї категорії людей не вважається в Німеччині "безперечною підставою для отримання притулку", а влада та суди у ФРН часто висувають "надмірно високі вимоги до доказів переслідування".

"Наша мета - забезпечити без проблем ухилистам та дезертирам від війни в Україні захист та притулок", - зазначається у зверненні.

Водночас підписанти розкритикували запроваджену владою України заборону на виїзд із країни чоловіків віком від 18 до 60 років. У протоколі йдеться, що "кожна людина має право вільно залишати будь-яку країну, включаючи її власну", водночас і визнається, що це право може бути обмежене "з міркувань національної або громадської безпеки".

Нагадаємо, Міністерство оборони України оприлюднило інструкцію правильної здачі в полон ЗСУ для російських військових. «Внимание! Русский солдат! Хочешь жить, хочешь увидеть своих родных и близких? Используй свой шанс остаться живым! Следуй этим правилам!».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram