ГоловнаСвіт

Кулеба спростував фейк роспропаганди про підготовку Україною "брудної зброї"

"Це - хворий фейк", - наголосив мініср закордонних справ.

Кулеба спростував фейк роспропаганди про підготовку Україною "брудної зброї"
Фото: скріншот відео

Мінітстр закордонних справ Дмитро Кулеба спростував повідомлення російських пропагандистських ЗМІ про те, що Україна нібито готує "брудну бомбу".

Про це він написав у Twitter.

"Російська пропаганда зійшла з рейок і припускає, що Україна готується скинути «брудну бомбу» на російську територію. Це - хворий фейк", - наголосив Кулеба.

Голова МЗС зазначив, що Україна не має ядерної зброї, не веде жодної роботи щодо її створення або придбання.

"Ми є відповідальним членом ДНЯЗ", - додав Кулеба.

Раніше міністр оборони РФ Сергій Шойшу  назвав "небезпечними" заяви президента України Володимира  Зеленського щодо ядерного озброєння. Шойгу заявив, що в України "ядерного потенціалу більше, ніж в Ірані та КНДР".

Насправді Зеленський  не говорив, що Україна збирається відновлювати ядерний статус. Він сказав:

"Хочеться вірити, що Північноатлантичний договір і стаття 5 будуть дієвішими, ніж Будапештський меморандум. За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Цієї зброї у нас немає. Безпеки у нас немає також", – зазначив він. 

Водночас в України є право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки і миру. "З 2014 року Україна тричі намагалась скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. І безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте", – зазначив він.

Нагадаємо, у 2018 році  Путін присвятив розповіді про нову російську зброю значну частину свого щорічного послання до Федеральних зборів. Він заявив, що в РФ створена й успішно пройшла випробування нова крилата ракета з енергетичною ядерною установкою, яка "володіє необмеженим радіусом дії і непередбачуваною траєкторією польоту".

Під час промови Путіна показали 3D-ролик запуску балістичної ракети "Сармат", оснащеної системою подолання протиракетної оборони. Російський президент звинуватив США у розвитку систем ПРО по всьому світу і заявив, що російська оборонна промисловість не стоїть на місці і придумує способи подолання цих систем.

Пізніше президент РФ заявив, що у випадку ядерної війни, росіяни "як мученики потраплять у рай, а всі інші - просто здохнуть".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram