ГоловнаСвіт

Чехією пронісся потужний торнадо (оновлено)

Влада повідомила про п’ять жертв.

Чехією пронісся потужний торнадо (оновлено)
Фото: ct24.ceskatelevize.cz

У Південноморавському регіоні Чехії пронісся торнадо. Повідомляється щонайменше про 300 постраждалих, є загиблі.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Вітер, швидкість якого досягала 267-322 км/год, зрівняв із землею частину міста Годонін та частини прилеглих сіл - Лужиці, Грушки, Моравська Нова Весь і Мікулчіце, повідомила речниця служби швидкої допомоги Гедвіка Кропачкова.

Рятувальники шукають людей під завалами, постраждалим надають екстрену допомогу. Також оголошено надзвичайну ситуацію.

"На жаль, ми підтверджуємо, що є і жертви, але точного числа я не можу назвати", - цитує Кропачкову агенція France Press. Вона уточнила, що кількість жертв, ймовірно, не сягатиме десятків.

Директор лікарні міста Годонін  повідомив про одного загиблого. З різними травмами до лікарні привезли близько 200 людей.

Найбільш постраждалі райони виглядали як після бойових дій. Це видно на відео, опублікованих очевидцями у соцмережах.

У селі Грушки зруйновано майже половину будинків, пише газета Lidove Noviny з посиланням на місцевого чиновника. З будинків позривало дахи, вітер перевертав автомобілі і виривав з корінням дерева. На будівлі падав град розміром до 10 сантиметрів.

Фото: ct24.ceskatelevize.cz

На швидкісній магістралі Прага - Братислава, неподалік від постраждалих населених пунктів, через повалені дерева та опори ліній електропередачі утворився транспортний затор понад 50 км в обох напрямках. Понад 120 тисяч будинків у Чехії залишилися без електрики.

На допомогу чеським рятувальникам для усунення наслідків катастрофи прийшли військові, а також рятувальники з Австрії та Словаччини.

Влада пропонує постраждалим первинну компенсацію в розмірі близько 2,7 тисячі доларів. Наразі триває збір допомоги постраждалим.

Оновлення. Унаслідок торнадо у чеських регіонах Годонін і Бржецлав загинули п’ять людей, передає "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny.

Речник поліції Павел Шваб не вказав, як і де загинули люди. "Але ми підтверджуємо п'ять жертв", - сказав він.

Повідомляється про понад 80 поранених у лікарнях. У них в основному синці, садна. Але люди також перебувають у поганому психічному стані.

Губернатор Південної Моравії Ян Гроліх заявив після засідання регіонального кризового штабу, що рятувальники вже пройшли через постраждалі від торнадо села і не очікують, що знайдуть більше поранених або загиблих.

Зараз, за його словами, необхідно прибрати речі, підірвані бурею, на дахах або у кронах дерев, які можуть на когось впасти. Він закликав волонтерів не їхати до постраждалих громад, щоб не ускладнювати роботу рятувальників.

Стихійне лихо в Південній Моравії підняло безпрецедентну хвилю солідарності з жертвами та постраждалими громадами.

Люди за кілька годин надіслали десятки мільйонів крон на допомогу постраждалим. У другій половині дня люди вносили понад 10 мільйонів крон (близько 390 тисяч євро) на годину.

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш попросив у Брюсселі про допомогу для постраждалих районів з боку Фонду солідарності ЄС.

Фото: ceskenoviny.cz

Нагадаємо, у вівторок, 22 червня, Польщею пройшовся потужний буревій. Сильний дощ призвів до підтоплень, а пориви вітру зривали дахи та ламали дерева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram