ГоловнаСвіт

Байден визнав геноцид вірмен в Османській імперії (оновлено)

Туреччина відкинула заяву Байдена, бо вона "базується на популізмі".

Байден визнав геноцид вірмен в Османській імперії (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент США Джо Байден офіційно визнав геноцидом різанину вірмен на початку 20 століття в Османській імперії.

"Щороку в цей день ми вшановуємо пам’ять усіх, хто загинув під час геноциду вірмен в Османську епоху, і знову зобов’язуємось запобігти повторенню таких злодіянь", - йдеться у заяві Байдена, оприлюдненій пресслужбою Білого дому.

Таким чином Байден виконав обіцянку, яку він дав під час своєї президентської кампанії. Він став першим президентом США за останні 40 років, який публічно визнав масові вбивства 1915 року геноцидом.

Раніше Білий дім повідомив, що Байден провів телефонну розмову з Ердоганом, зазначивши, що США зацікавлені у "конструктивних двосторонніх відносинах".

Рональд Рейган був останнім президентом США, який назвав жорстокості, вчинені проти вірмен, "геноцидом" в 1981 році, але незабаром він відступив під тиском Туреччини, держави-спадкоємниці Османської імперії.

Ердоган дорікав іншим країнам, які назвали розстріли, депортації та організовані масові вбивства вірмен геноцидом. Заява Байдена, як припускає видання, призведе до загострення відносин між двома країнами.

Оновлення. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу критично відреагував на заяву Байдена, зазначивши, що вона "базується на популізмі".

"Ми не можемо від когось дізнатися про свою історію. Політичний опортунізм - це найбільша зрада миру та справедливості. Ми повністю відкидаємо цю заяву, яка базується винятково на популізмі", - написав Чавушоглу у твіттері.

12 грудня 2019 року американські сенатори одноголосно ухвалили резолюцію, яка засуджує вбивство близько 1,5 мільйона вірмен в 1915-1923 роках. Конгрес США тривалий час зволікав з визнанням різанини вірмен геноцидом через побоювання погіршення відносин із союзником з НАТО. Однак останнім часом на ситуацію, крім військової операції Анкари в Сирії, вплинуло також рішення Туреччини купити Російські ЗРК С-400 всупереч позиції США.

Туреччина не визнає термін "геноцид", який використовується для характеристики подій початку минулого століття в Османській імперії. Згідно з офіційною позицією Анкари, жертви під час переміщення вірмен були ненавмисними.

У МЗС Туреччини раніше попереджали, що, якщо Джо Байден визнає вбивства вірмен геноцидом, то це призведе до погіршення двосторонніх відносин між США та Туреччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram