ГоловнаСвіт

Столтенберг заявив, що Росія не має права вирішувати, чи бути Україні членом НАТО

"Росія зараз намагається запровадити сфери впливу і вирішувати, що її сусіди можуть чи не можуть робити". 

Столтенберг заявив, що Росія не має права вирішувати, чи бути Україні членом НАТО
Фото: nato.int

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що тільки від України залежить, коли вона вирішить стати повноцінним членом Альянсу. Росія не має права впливати на це рішення. 

Про це він сказав на спільній з головою МЗС України Дмитром Кулебою пресконференції з нагоди Комісії Україна-НАТО, ініційованої українською стороною через збільшення російської агресії. 

"Це суверенне право України - звертатися щодо членства. Союзники вирішать, коли це станеться, тому що Росія зараз намагається запровадити сфери впливу і вирішувати, що її сусіди можуть чи не можуть робити... Ми вважаємо, що Україна повинна сама вирішувати свій шлях, і тільки союзники можуть вирішити, чи стандарти вже виконані", - зазначив він.

Столтенберг додав, що реформи - єдиний шлях наближення до євроатлантичної інтеграції.

Дмитро Кулеба додав, що для України членство в НАТО є питанням часу і немає інших критеріїв, яких необхідно дотримуватися в стосунках з Росією. 

Нагадаємо, що Україна для НАТО має статус країни розширених можливостей. Нещодавно балтійські держави ініціювали обговорення можливості надання Україні плану дій щодо членства в НАТО.

Президент України Володимир Зеленський у розмові з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом заявив, що Альянс – "це єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі. ПДЧ стане справжнім сигналом для РФ". 

У Білому домі також заявили, що офіційний Вашингтон всіляко підтримує євроатлантичні прагнення Києва, проте рішення щодо приєднання України до НАТО буде ухвалюватися безпосередньо Альянсом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram