ГоловнаСвіт

В Австрії ексміністра фінансів засудили до восьми років тюрми за корупцію

Ексчиновника визнали винним в отриманні "відкатів" на 9,6 млн євро під час приватизації державного житла.

В Австрії ексміністра фінансів засудили до восьми років тюрми за корупцію
Фото: tt.com

Віденський суд засудив до восьми років ув'язнення колишнього міністра фінансів Австрії Карла-Гайнца Ґрассера, визнавши його винним у корупції. Суд визнав Ґрассера винним у перевищенні влади та отриманні "відкатів" на загальну суму у 9,6 мільйона євро під час приватизації державного житла, передає DW.

Під час процесу інший підозрюваний у справі, який є наближеною до ексміністра особою, зізнався у передачі інсайдерської інформації, яка у підсумку дозволила приватному консорціуму купити 60 тисяч квартир, що належали державі, на загальну суму у 961 мільйон євро. Це було лише на один мільйон євро більше, ніж запропонував інший учасник торгів. Вже через три роки вартість цього придбаного у держави житла оцінювалася у двічі більшу суму.

За даними слідства, Ґрассеру було відомо про оборудку, а наближені до нього люди, які також проходять у цій кримінальній справі, отримали неправомірну винагороду у розмірі 9,6 мільйона євро. На думку судді, "лише Ґрассер міг передати інформацію" компанії, що виграла тендер. Згідно з обвинувальним вироком, пів мільйона євро, знайдені на рахунку ексміністра в австрійському банку, слідчі пов'язують з отриманим ним хабаром.

Карл-Гайнц Ґрассер очолював мінфін Австрії з 2000 до 2007 року та був членом правопопулістської Австрійської партії свободи, утім, у 2003 році він вийшов з неї. Під час свого перебування на посаді він та його дружина Фіона Сваровскі, спадкоємиця всесвітньо відомої компанії з виробництва штучних кристалів, часто опинялися у центрі уваги таблоїдів через розкішний спосіб життя.

Процес над колишнім австрійським урядовцем став найгучнішою корупційною справою в Австрії за весь післявоєнний період, зазначає AFP.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram